Ministerul Apararii Nationale va trebui sa declasifice documentele de arhiva preluate de la Serviciul Roman de Informatii, detinute anterior de fostele organe de securitate, cu exceptia celor care privesc siguranta nationala. Aceasta a fost decizia G

Ministerul Apararii Nationale va trebui sa declasifice documentele de arhiva preluate de la Serviciul Roman de Informatii, detinute anterior de fostele organe de securitate, cu exceptia celor care privesc siguranta nationala. Aceasta a fost decizia Guvernului, comunicata ministerului in sedinta de miercuri, si argumentata prin faptul ca majoritatea acestor documente contin informatii clasificate, iar MApN este singura institutie abilitata s-o faca.
Predarea-primirea dosarelor fostei Securitati se va face pe baza de protocoale incheiate intre MApN si CNSAS, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis ieri presei.
Potrivit Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice, CNSAS preia in gestiune de la depozitarii actuali de arhive, toate documentele privitoare la exercitarea drepturilor prevazute de legislatie, cu exceptia documentelor care privesc siguranta nationala.
Ministerul Apararii detine arhiva Directiilor a IV-a si a V-a din fostul Departament al Securitatii Statului, pe care le-a preluat dupa Revolutia din decembrie 1989. In depozitul de la Cernica, precum si in cele constituite la nivelul Tribunalelor Militare din Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi se afla dosare referitoare la persoane arestate si retinute sau judecate si condamnate, din motive politice, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Pana in prezent, MApN a predat integral dosarele fostei Directii a V-a si aproape 2.000 de volume din depozitul de arhiva de la Cernica. De asemenea, CNSAS a intrat, la 31 mai, in posesia documentelor apartinand fostei Securitati, aflate in custodia Serviciului Istoric al Armatei. Numai ca, cele 1.523 de dosare insumand 15 metri liniari, preluate de Arhivele Militare dupa decembrie 1989, erau clasificate pentru o perioada de 50 de ani.

210 metri sunt dosare de informatori

Alte dosare pe care CNSAS urma sa le preia, potrivit unui comunicat remis la sfarsitul lunii trecute, provin de la Sectia Parchetelor Militare si ale celor teritoriale din subordine, si insumeaza 12.222 dosare penale create de fosta Securitate.
Serviciul de Informatii Externe a predat, la data de 30 mai, CNSAS un prim lot de 3.019 dosare, cu evidentele aferente, in timp ce MAI a transmis Consiliului, prin Arhivele Nationale, la 18 mai, 724 dosare create de Directia Generala a Securitatii Statului in perioada 1949-1966, reprezentand 18 metri liniari de arhiva.
In ceea ce priveste arhiva primita pana acum de la SRI, CNSAS sustine ca a preluat, in perioada 15 - 26 mai, 393 metri liniari de arhiva, din care 210 metri sunt dosare de informatori, din categoria celor clasificate anterior la categoria sigurantei nationale, precum si un numar de aproximativ 125.000 fise de cartoteca. Anuntand ca maine, va primi si baza de date automata a fostei Securitati, din cadrul fostului Centru de Informatica si documentare (C.I.D.), CNSAS a comunicat ca preluarea dosarelor din categoria celor clasificate initial va continua si in perioada imediat urmatoare.
Amintim ca seful statului a propus CSAT o hotarare conform careia toate institutiile care detin arhive ale fostei Securitati, inclusiv fostul Serviciu de Informatii al MJ, sunt obligate sa le predea pana la 30 mai catre CNSAS.
Subliniind obligatia tuturor institutiilor mentionate de a preda pe suport magnetic toate datele pentru identificarea imediata a dosarelor dupa predarea catre CNSAS, seful statului a anuntat ca, dupa data de 30 mai, se va trece la verificarea acestora de catre comisii mixte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.