APADOR-CH protesteaza fata de recenta obligare a ziaristului Ralu Filip (foto) la plata de daune morale in cuantum de 90.000 RON (900.000.000 de lei vechi) pentru publicarea unor afirmatii si opinii ce au rezultat din ancheta jurnalistica pe care a e
APADOR-CH protesteaza fata de recenta obligare a ziaristului Ralu Filip (foto) la plata de daune morale in cuantum de 90.000 RON (900.000.000 de lei vechi) pentru publicarea unor afirmatii si opinii ce au rezultat din ancheta jurnalistica pe care a efectuat-o intr-o chestiune de interes public, privind conduita persoanelor care ocupa importante functii publice (n.r. - procurorul Gheorghe Mocuta, de la Parchetul General). Obligarea jurnalistului la plata unei sume exorbitante este o sanctiune vadit disproportionata si are ca efect direct restrangerea pana la anulare a libertatii de exprimare. Oricine ar dori sa initieze o dezbatere cu privire la chestiuni de interes public, in special presa, este intimidat si descurajat prin astfel de masuri dispuse de instanta. Prin stabilirea daunelor morale, instanta nu trebuie sa-l pedepseasca pe ziarist, ci numai sa acorde despagubiri care sa compenseze in mod adecvat si proportional prejudiciul moral suferit. Trebuie sa existe garantii reale, efective in lege si la nivelul instantelor impotriva acordarii unor despagubiri disproportionate.
CEDO a subliniat in mai multe hotarari ca esenta societatii democratice este discutarea libera, neinhibata, in spatiul public a oricarei chestiuni de interes public. Iar aplicarea unor sanctiuni disproportionate, chiar in cazul in care ar exista o culpa a ziaristului, constituie o incalcare distincta a Articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, intrucat ele au un efect intimidant, inhibant, care anuleaza posibilitatea dezbaterii libere specifice societatii democratice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.