Hotarat lucru, bulgarii s-au pus pe treaba pentru a demonstra ca sunt gata de integrare la 1 ianuarie 2007. Planul de actiune pe care guvernul de la Sofia l-a prezentat ieri Comisiei Europene va include si o serie de masuri de combatere a coruptie
Hotarat lucru, bulgarii s-au pus pe treaba pentru a demonstra ca sunt gata de integrare la 1 ianuarie 2007.

Planul de actiune pe care guvernul de la Sofia l-a prezentat ieri Comisiei Europene va include si o serie de masuri de combatere a coruptiei, inspirate dupa modelul Romaniei, a declarat ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, citat de cotidianul Sofia Echo, preluat de Mediafax. Planul constituie o initiativa menita sa accelereze ritmul reformelor, dupa ce Comisia Europeana a criticat, in raportul sau din 16 mai, stadiul de pregatire al Bulgariei pentru aderarea la UE.
MASURI. Guvernul are in vedere crearea unei unitati speciale de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, dupa modelul preluat de la autoritatile romane, unitate care va fi formata din 30 sau 40 de experti tineri, desemnati de Adunarea Nationala. Oficiul National de Audit din Bulgaria (BNAO) va verifica datele inscrise in declaratiile de avere ale politicienilor si magistratilor, in timp ce Executivul va impune noi sanctiuni impotriva celor care nu isi declara veniturile si proprietatile. Planul de actiune propune totodata un mecanism de garantare a transparentei modului de finantare a partidelor politice.
Tot ca semn ca se pliaza cerintelor UE, Sofia a anuntat ca intentioneaza sa demonteze echipamentele celor doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, inchise in 2002, pentru a garanta Uniunii ca nu le va repune in functiune. Masura constituie un raspuns la recenta scrisoare a comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn. Planul de actiuni prevede ""demontarea echipamentelor"" reactoarelor 1 si 2 ale centralei de la Kozlodui, care aveau o putere de 440 de megawati fiecare si au fost oprite in anul 2002. Sofia intentioneaza sa inchida, in decembrie 2006, reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare. Bulgaria a fost nevoita sa accepte in 2002 inchiderea a doua dintre cele sase reactoare sovietice de tip VVER de la Kozlodui si scoaterea din functiune a altor doua pana la sfarsitul anului 2006, din motive de securitate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.