Liderul partidului dreptei liberale cehe (ODS), Mirek Topolanek, a fost insarcinat oficial cu formarea noului Guvern, sarcina extrem de dificila, tinand cont de lipsa unei majoritati clare in Parlament, in urma alegerilor legislative de vineri/sambat
Liderul partidului dreptei liberale cehe (ODS), Mirek Topolanek, a fost insarcinat oficial cu formarea noului Guvern, sarcina extrem de dificila, tinand cont de lipsa unei majoritati clare in Parlament, in urma alegerilor legislative de vineri/sambata.


Presedintele Vaclav Klaus a afirmat ca a facut aceasta alegere ""pe baza rezultatului alegerilor"", relateaza AFP. Topolanek a declarat, la randul sau, in cadrul unei conferinte de presa comune, ca are promisiuni concrete privind ""negocierile cu Partidul Verzilor (SZ) si cu crestin-democratii (KDU-CSL)"".
LA PUTERE? Dupa noua ani petrecuti in opozitie, ODS a castigat alegerile. Cu toate acestea, blocul stangii, format din Partidul Social-Democrat (CSSD) al premierului Jiri Parubek si comunistii (KSCM), a obtinut jumatate dintre cele 200 de mandate in Camera Deputatilor. Data fiind situatia, Topolanek nu poate fi sigur ca va obtine votul de incredere in Parlament, fapt pe care l-a si recunoscut. Constitutia ceha prevede trei tentative de formare a Cabinetului, inainte de convocarea alegerilor anticipate.
FRAMANTARI. Cu toate acestea, semnele diviziunii au aparut deja in randul Verzilor, care au intrat in Parlament cu sase mandate. Sunt ei gata sa participe la consultari in vederea formarii viitorului Guvern, dar au decis sa se reuneasca la 10 iunie, pentru a stabili orientarea partidului.
Nici la crestin-democrati nu-i liniste. S-au facut deja auzite voci care cer demisia liderului partidului, Miroslav Kalusek, ca urmare a rezultatelor obtinute la urne (7,22%), care le-au adus numai 13 mandate parlamentare, cu opt mai putine ca in 2002.
In asteptarea unui guvern, Bursa din Praga a inregistrat o scadere a indicelui bursier. Incertitudinea politica s-a oglindit inclusiv in cursul coroanei cehe, care a inregistrat ieri o scadere fata de euro.
VA LUA TIMP. Presa ceha este unanima in a aprecia ca formarea Guvernului risca sa dureze mult timp, minimum cateva saptamani. Publicatia Hospodarske Noviny considera ca aceasta risca sa devina ""cea mai dificila enigma a ultimilor zece ani"". Dar adauga ca orice tentativa de a gasi o ""solutie onesta"" este ""mai rezonabila decat apelurile la alegeri anticipate"", declara Hospodarske Noviny.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.