In ciuda unor declaratii pompoase, de la Bucuresti sau Kiev, privind parteneriatul noilor administratii, probleme nesolutionate macina relatia bilaterala. Demilitarea maritima sau Canalul Bistroe sunt spinii din talpa acestui parteneriat. BI
In ciuda unor declaratii pompoase, de la Bucuresti sau Kiev, privind parteneriatul noilor administratii, probleme nesolutionate macina relatia bilaterala.


Demilitarea maritima sau Canalul Bistroe sunt spinii din talpa acestui parteneriat.
BISTROE. Imperiul Tarist, URSS si, de un deceniu incoace, Ucraina au avut dintotdeauna o varianta fluviala care a unit Dunarea de Marea Neagra la nord de Bratul Chilia. Ultimele lucrari facute de ucraineni la aceste cai navigabile au fost gresit executate si au dus la colmatarea tuturor gurilor de varsare a Dunarii de pe teritoriul tarii vecine. Pus in fata situatiei de a nu mai avea iesire la mare, Kievul a decis construirea unui canal navigabil Dunare - Marea Neagra pe Bratul Chilia, pana la portul Reni. Bistroe este unul din bratele prin care Chilia se varsa in mare, un canal lung de 6 kilometri. Este doar capatul noului canal navigabil care va uni Dunarea cu marea. Jurnalul National a publicat in exclusivitate un document oficial al Guvernului de la Kiev, prin care Ucraina recunostea adevaratele interese pe care le are in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: consolidarea pozitiei geo-strategice in zona de
nord-vest a Marii Negre si intarirea capacitatilor sale militare in regiune. Cu riscul de a calca in picioare interesele ecologice ale zonei si de a irita forurile internationale din domeniu, nu doar Romania, lucrarile la canal ar putea continua. Decizia este suspendata de o serie de concluzii pe care urmeaza sa le traga expertii conventiilor internationale sesizate de partea romana.
DELIMITARE MARITIMA. La 16 septembrie 2004, Romania a sesizat instanta de la Haga cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei. La 16 mai 2006, partea ucraineana a depus la Grefa Curtii Internationale de Justitie, contra-memoriul, in cadrul procedurilor aflate in curs. O procedura greoaie si de lunga durata, ce va implica elaborarea unei replici, care va fi urmata de o duplica a partii ucrainene. Deci noi termene. Ulterior depunerii acestor documente, prin care se va finaliza faza scrisa a procesului, se va declansa faza orala (continand pledoariile partilor), in finalul acestei etape urmand sa fie pronuntata decizia Curtii, care va avea un caracter definitiv, obligatoriu si executoriu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.