Dupa 65 de ani, joi, 1 iunie, Cimitirul eroilor romani de la Tiganca, Republica Moldova, a fost reinaugurat, prin grija Oficiului National pentru Cultul Eroilor. Profanat in timpul regimului sovietic - deasupra mormintelor s-a ridicat un grajd

Dupa 65 de ani, joi, 1 iunie, Cimitirul eroilor romani de la Tiganca, Republica Moldova, a fost reinaugurat, prin grija Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

Profanat in timpul regimului sovietic - deasupra mormintelor s-a ridicat un grajd avand la temelie crucile ostasilor-eroi - , cimitirul de la Tiganca a fost reabilitat. In Ziua Inaltarii, romani si basarabeni, veterani de o parte si de alta a Prutului, si-au plecat capetele in rugaciune, ascultand slujba oficiata de Mitropolitul Petru al Basarabiei si Episcopul Casian al Dunarii de Jos. Au fost prezenti ministrul Apararii Nationale din Romania, Teodor Atanasiu, adjunctul ministrului Culturii din
R. Moldova, Vladimir Turcanu, precum si Majestatea Sa Regele Mihai si Alteta Sa Principele Radu.
EROII. Intre cei prezenti s-a aflat si generalul de corp de armata Teodor Halic (87 de ani), presedintele Asociatiei Cavalerilor Ordinului ""Mihai Viteazul"" si prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi. In iunie 1941 era sublocotenent, combatant in ceea ce istoria numeste ""fortarea Prutului"". ""Cinci zile si sase nopti, intr-un perimetru restrans, s-au jertfit aici 2.457 de vieti. 1.020 au fost inmormantati la Tiganca, 928 la Cania, 100 la Stoenesti, 41 in curtea bisericii de la Tiganca si multi altii, cate cinci-sase in alte gropi comune. N-o sa uit cifrele astea niciodata. Dealul era rosu si apa Prutului era rosie de sange."" Dintre fostii luptatori din acele zile de iunie, au venit la Tiganca doar cativa. Supravietuitorii supravietuitorilor. Si-au onorat camarazii rostindu-le in soapta numele: Ion, Vasile, Petru, Gheorghe, Nicolae. ""Le-am rostit numele ca pe o rugaciune"", spunea generalul Halic. O ruga aprinsa ca sa nu mai fie in veac parjolul care a fost atunci la Tiganca.

EROI. Pe opt placi de marmura sunt gravate numele a 830 de eroi. Alti 190 raman ""eroi necunoscuti""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.