Rusia a inceput pregatirile pentru instalarea, in portul sirian Tartus, a unei baze militare permanente, destinata unei parti a vaselor din Flota Marii Negre, stationate momentan la Sevastopol, in Ucraina. Moscova detine deja, la Tartus, din a

Rusia a inceput pregatirile pentru instalarea,
in portul sirian Tartus,
a unei baze militare
permanente, destinata unei parti a vaselor
din Flota Marii Negre, stationate momentan la Sevastopol, in Ucraina.

Moscova detine deja, la Tartus, din anii a€™70, o baza logistica pentru navele de razboi din Marea Mediterana. Dar aceasta baza urmeaza sa fie marita, rusii avand proiecte similare si pentru portul sirian Latakia, sustine Vladimir Zimin, responsabil pe probleme economice in cadrul Ambasadei ruse la Damasc. Declaratiile citate de cotidianul Kommersant au fost preluate de presa europeana, preocupata de evolutiile din ultima vreme a regruparii fortelor americane in zona Orientului Mijlociu si in regiunea Marii Negre.
INFLUENTA REGIONALA. Interesul Moscovei pentru Orientul Mijlociu este confirmat, neoficial, de Statul Major al Fortelor Navale ruse si de Ministerul rus al Apararii. Oficial, Moscova nu a anuntat decat ca, in contextul politicii sale globale, va construi, la Novorossiisk, singurul port de apa adanca pe care Rusia il are la Marea Neagra, doua baze pentru Flota Marii Negre, scrie Kommersant. Este pentru prima data cand Rusia isi stabileste o baza militara permanenta in afara granitelor Comunitatii Statelor Independente (CIS) de la caderea URSS. Noile prioritati ale Moscovei raspund si necesitatii extinderii influentei in Orientul Mijlociu, scrie editia online a ziarului MosNews. Vladimir Zimin sustine ca autoritatile de la Moscova cauta, de la o vreme, solutii de inlocuire a bazei de la Sevastopol, situata in Crimeea, inchiriata de la ucraineni pana in 2017.
PLANURI. De fapt, Moscova s-a orientat asupra a doua porturi strategice in Siria - Tartus si Latakia - care vor servi drept avanpost strategic la Marea Mediterana. Expertii rusi au inceput deja lucrarile de adancire a portului Tartus si de extindere a celui de la Latakia. Baza de la Tartus va fi protejata cu un sistem de aparare antiaeriana cu raza lunga de actiune, de productie rusa, a carui capacitate de aparare poate acoperi o mare parte a teritoriului sirian, scrie Kommersant.
DEZMINTIRE. Declaratiile publicate de Kommersant au fost insa dezmintite de Ministerul rus al Apararii. ""Este o informatie inventata in totalitate, care nu se bazeaza pe nimic concret"", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului agentiei Ria Novosti.

RUBLE INVESTITE IN REGIUNE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.