Animale din plus, carora le dai de mancare, pisicute pe care le mangai si torc sau roboti cu telecomanda. Ori poate vreti sa-i luati un ursulet de un metru si jumatate? Targul pentru copii Kidex, aflat la a patra editie, s-a deschis ieri, in c

Animale din plus, carora le dai de mancare, pisicute pe care le mangai si torc sau roboti cu telecomanda. Ori poate vreti sa-i luati un ursulet de un metru si jumatate?

Targul pentru copii Kidex, aflat la a patra editie, s-a deschis ieri, in cadrul centrului expozitional Romexpo din Bucuresti, cu o zi inainte de Ziua Internationala a Copilului si va putea fi vizitat pana la 4 iunie. Numai bine, daca nu ati apucat sa-i cumparati celui mic o ju-carie. Sau o carte de colorat, un trenulet pentru baie, un animal de plus, un DVD cu desene animate, hainute, pernute cu personaje din filme si desene animate. Si multe, multe altele. Un mic rai al jucariilor, unde o mare parte a lucrurilor are si discount.
Daca ati mai scapat cu vreun ban in buzunar dupa ce ati trecut de standurile cu jucarii, tot in cadrul expozitiei pentru copii, puteti gasi carucioare, premergatoare, trotinete, masinute, aranjamente pentru camera copilului, patuturi, cadite de baie dar si haine pentru femeile insarcinate.
FILME. Alba ca Zapada, Ali Baba si cei 40 de hoti, Colt Alb, subtitrate in limba romana, se gasesc la oferta la 14,99 RON pe DVD sau 9,99 RON pe caseta video. Sunteti poate un pasionat al desenelor clasice, vreti Looney Tunes, Tom si Jerry? In jur de 50-60 RON pe DVD. Personajele din desene animate se gasesc si in varianta din plus, chiar si sub forma de pernute. Cel mai mic animal de plus este 15 RON, cel mai mare insa, care-l depaseste sigur pe prichindelul de pana-n 3 ani - la 1,65 m - este 1.000 RON.
Si papusile sunt personaje de desene animate sau pur si simplu vrajitoare. Cenusareasa, Peter Pan, Ariel costa 55 RON, dar daca vreti un Spiderman care sa se catere prin casa trebuie sa dati pe el 140. Daca aveti un pici care inca gangureste, o steluta care poate fi agatata deasupra patutului si care are diverse melodii, pentru a-l adormi mai usor, se gaseste la pretul de 45 RON. Celebrele Furby, care se supara cand nu le mangai, sunt de vanzare la Kidex la 180 RON.
Pe parcursul celor cinci zile de desfasurare a evenimentului vor avea loc numeroase seminarii si prezentari cu scopul de a raspunde nevoii de informare a viitoarelor si tinerelor mamici legate de nastere, crestere si educare a copilului. Printre teme sunt: Conduita in timpul travaliului si nasterii, Nasterea in apa, Alaptarea si rolul ei in dezvoltarea ulterioara a copilului s.a.

Romania are in total cinci milioane de tineri si copii

Romania are 5.047.866 de copii si tineri cu varsta intre 0 si 19 ani, ceea ce reprezinta 23,4% din totalul populatiei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Peste un milion de copii sunt prescolari, cu varsta intre 0-4 ani, 1,10 milioane au intre 5-9 ani, iar numarul celor cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani era, la inceputul acestui an, de 1,19 milioane. Aproape 34% din totalul gospodariilor aveau in componenta copii: 18,9% - 1 copil, 11,4% - 2 copii, 2,3% - 3 copii, iar restul (1,3%) aveau 4 copii si peste. Cele mai multe gospodarii cu peste 4 copii exista in zona de nord-est a tarii.
NATALITATE. Anul trecut populatia Romaniei
s-a imbogatit cu 221.020 de nou-nascuti, mai multi cu 4.759 fata de 2004. Din numarul total al bebelusilor veniti pe lume, 52% au reprezentat primul copil al familiei. Fertilitatea feminina inregistrata in anul 2005 a fost maxima la varsta de 27 de ani, pentru femeile care locuiesc in mediul urban, si la 22 de ani, pentru cele din mediul rural.
LA SCOALA. In invatamantul prescolar au fost inscrisi anul trecut aproape 648.000 de copii, in cele 3.769 de gradinite si peste 8.700 de sectii de pe langa alte niveluri de invatamant. Potrivit INS, la un cadru didactic revin 18 copii. Dintre copiii inscrisi la gradinite, 13% dintre copii studiaza o limba moderna, majoritatea preferand limba engleza (96,3%). Dintre cele 6.100 de calculatoare din gradinite, 5.200 erau destinate folosirii in procesul de invatamant. In cele 6.247 de scoli studiau 1,9 milioane de copii in invatamantul primar si gimnazial, iar in cele 1.410 licee si grupuri scolare independente invatau, la inceputul acestui an scolar, 767.400 de elevi.
TIMP LIBER. Copiii si tinerii isi petrec timpul liber facand sport (15,6% din totalul copiilor), mergand in excursii (16,2%), reparand sau confectionand obiecte (1,7%), ajutandu-si parintii in gradina de legume (9,1%) sau ingrijind florile (8,2%). Multi dintre copii si-au folosit timpul avut la dispozitie frecventand cursuri de limbi straine, invatand sa foloseasca computerul sau dedincandu-se studiului artelor. (Iohanna Onaca Purdea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.