Romania se afla in topul celor mai atractive 25 de piete, castigand increderea investitorilor straini, alaturi de tarile din Europa Centrala si de Est. In 2004, Romania a atras mai multe investitii directe decat Serbia, Muntenegru si celela
Romania se afla
in topul celor mai atractive 25 de
piete, castigand increderea investitorilor straini, alaturi de tarile din Europa Centrala si de Est.


In 2004, Romania a atras mai multe investitii directe decat Serbia, Muntenegru si celelalte tari din fosta Iugoslavie la un loc, a declarat Nicolae Danila presedintele BCR, la conferinta ""Emerging Europe - Investment Summit"". El a subliniat ca investitiile din statele Europei Centrale si de Est vor creste din ce in ce mai mult, sectoarele de interes fiind cel financiar, imobiliar, al industriei constructoare de masini, comunicatii si cercetare-dezvoltare.
SECTORUL FINANCIAR. In Romania, ponderea persoanelor de peste 15 ani care detin un cont bancar a ajuns in 2005 la 35%, in Bosnia si Hertegovina ponderea este de 33%, iar in Polonia, de 48%. Insa piata are un potential mare de dezvoltare, avand in vedere ca in Germania rata este de 97%. ""Domenii precum imprumuturile personale, cardurile de credit sau ipoteci sunt abia la inceput si vor cunoaste o dezvoltare sustinuta in perioada urmatoare"", a afirmat presedintele BCR. Ponderea persoanelor care detin un imprumut este de 9% in Cehia, 16% in Romania si 22% in Croatia.
PROVOCARI. Cu toate ca piata este in continua dezvoltare, Romania trebuie sa fie pregatita sa faca fata provocarilor pietei unice europene, indiferent de data aderarii, a subliniat directorul pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Owaise Saadat. El a apreciat ca statele care vor adera la UE nu vor beneficia de tratamente preferentiale, desi vor avea la dispozitie o perioada de adaptare la cerintele europene.
""Romania va avea multi bani la dispozitie, dar nu este o problema de bani, ci de capacitatea Romaniei de a dezvolta proiecte bancabile"", a mai spus directorul pentru Romania al Bancii Mondiale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.