Un mic aparat din aur implantat pe retina este capabil sa redea vederea persoanelor care in urma unor boli grave nu mai au nici o sansa de a zari lumina zilei. Cand Steffan Suchert, jurist la Nuremberg (Germania), a aflat ca fiii sai, surzi din

Un mic aparat din aur implantat pe retina este capabil sa redea vederea persoanelor care in urma unor boli grave nu mai au nici o sansa de a zari lumina zilei.

Cand Steffan Suchert, jurist la Nuremberg (Germania), a aflat ca fiii sai, surzi din nastere, urmau sa isi piarda si vederea din cauza unei boli degenerative, el a hotarat sa se dedice cercetarii pentru a gasi o solutie. A cheltuit aproape trei milioane de euro pentru a infiinta o societate care sa puna la punct un dispozitiv capabil sa redea, macar partial, vederea celor doi fii ai sai.
Dupa opt ani de studiu, cercetatorii de la societatea Intelligent Medical Implants (IMI) Group, din Bonn au creat un aparat din aur, de marimea unei monede, care se implanteaza in ochi. Implantul este prevazut cu un cip electronic, care coordoneaza cei 49 de electrozi aplicati pe retina. O echipa de chirurgi oftalmologi de la Spitalul Universitar din Hamburg au implantat recent acest tip de ""ochi artificial"" in cazul a patru pacienti fara vedere. Cipurile electronice au fost testate cu ajutorul unei minicamere video, care se poate atasa la ochelari. Cand camera a transmis semnale vizuale simple, trei dintre pacienti au vizualizat liniile si au localizat petele emise de aparat. Unul dintre pacienti a putut vedea chiar miscarea liniilor respective, a informat Thomas Zehnder, directorul medical al IMI.
IMI a obtinut cel mai performat ""ochi artificial"", dar nu este singura companie care a pus la punct un astfel de dispozitiv. Alte cinci echipe de cercetare au implantat 23 de aparate experimentale la om. ""Aceasta dinamica in domeniul de varf al oftalmologiei intareste nevoia urgenta de a pune la punct aparate performante pentru nevazatori"", estimeaza Joseph Rizzo, chirurg oftalmolog la Massachusetts Eye and Ear Infirmary, din Boston. Deocamdata, aparatele testate au redat pacientilor doar imagini simple in alb si negru, insuficiente pentru a se orienta intr-un spatiu necunoscut. Pacientii care pot beneficia de un ""ochi artificial"" sunt cei care si-au pierdut vederea din cauza unor boli degenerative.

DISPOZITIV


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.