Felul in care va fi restructurat Guvernul va fi decis astazi, in sedinta Aliantei PNL-PD, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Despre mult discutata restructurare nu se stie insa mare lucru.
Tema a fost lansata de PD ca
Felul in care va fi restructurat Guvernul va fi decis astazi, in sedinta Aliantei PNL-PD, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Despre mult discutata restructurare nu se stie insa mare lucru.
Tema a fost lansata de PD care a cerut intoarcerea la anexa ""secreta"" a programului de guvernare al Aliantei, care prevedea un guvern cu 15-17 ministere si reducerea masiva a numarului de agentii guvernamentale. Partidele coalitiei au inceput mai degraba sa revendice portofolii sau sa ceara rediscutarea protocolului de guvernare. PD. Democratii au fost cei mai vocali in privinta restructurarii. In viziunea lor, guvernul nu ar trebui sa mai includa ministri delegati si nici vicepremieri, cu exceptia unui numar 2 in Executiv, de la PD (in speta Vasile Blaga). Ministerul Integrarii ar trebui sa includa si aquis-ul comunitar gestionat acum de liberalul Cristi David, si segmentul de afaceri europene din MAE. UDMR e de parere insa ca ministerul lui Boagiu ar trebui sa dispara, fiind inclus in MAE dupa integrare. De asemenea, PD vrea un minister al infrastructurii care sa includa nu doar Transporturile, ci si comunicatiile, acum gestionate de un ministru UDMR, Zsolt Nagy, precum si lucrarile publice, portofoliul lui Laszlo Borbely. Democratii au lansat si ideea unui schimb de ministere intre partidele din Coalitie. Si-ar dori Apararea, spun surse din PD, precum si o conducere ""bicefala"" la Finante. Dornici ar fi sa scape de Educatie. PNL. ""Daca vom face o restructurare a Guvernului, o vom face pentru a imbunatati functionarea institutiilor publice si pentru acest lucru trebuie sa avem idei mai bogate decat numarul de ministri pe care vrem sa-i avem in GuvernS, a replicat, democratilor, Bogdan Olteanu presedintele Camerei Deputatilor. ""Senzatia mea este ca se incearca, sub masca restructurarii, sa se strecoare o remaniere"", a remarcat premierul Tariceanu si a protestat: ""Nu schimbi caii cand treci raul"". PD spune insa ca va fi ""categoric"" si o remaniere. In tabara PD se vorbeste despre inlocuirea lui Gheorghe Dobre (foto) si a lui Mihail Hardau, iar la PNL de Eugen Nicolaescu si de Gheorghe Flutur. UDMR. Marko Bela pune si o alta problema: trebuie sa se renegocieze si protocolul Coalitiei. UDMR a anuntat deja ca vrea sa detina cat mai multe pozitii in domenii de interes general, de exemplu Transporturile, pe care sa le conduca Laszlo Borbely. PC. Conservatorii spun ca sunt de acord cu orice masura care sa duca la eficientizarea activitatii Guvernului, dar asteapta de la colegii lor ""argumentele de rigoare"". In functie de acestea, PC isi va preciza pozitia fata de restructurare, a precizat purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.