Statul va vinde la bursa actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), care vor ramane in portofoliul sau dupa finalizarea procesului de privatizare. Pachetul de actiuni va fi vandut prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau ext
Statul va vinde la bursa actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), care vor ramane in portofoliul sau dupa finalizarea procesului de privatizare.

Pachetul de actiuni va fi vandut prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. Masura a fost aprobata de Guvern printr-o hotarare. Actul normativ permite statului sa vanda restul de actiuni pe care il va mai detine la CEC prin metodele specifice pietelor reglementate, dupa finalizarea vanzarii pachetului majoritar de actiuni.
STRATEGIE. Guvernul va vinde un pachet de 69,9% din actiuni unei institutii financiar-bancare internationale sau unui consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala. In acest pachet este inclusa si cota de 9,9% din actiuni care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea si a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un numar de 5% din capitalul social va fi vandut catre salariatii CEC si pensionarii cu ultimul loc de munca la aceasta institutie.
TERMENE. Procedura de privatizare va cuprinde trei etape, ca si in cazul Bancii Comerciale Romane, vanduta anul trecut institutiei austriece Erste Bank pentru 3,75 miliarde de euro. Pentru inceput vor fi depuse oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante. In ultima etapa, a ofertelor financiare angajante imbunatatite, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care sa fie maximizat pretul de vanzare. Primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj de 10% sau mai putin sub prima oferta.
Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.