Cercetarile echipei complexe de specialisti condusa de profesorul Nicolae Manolescu, pe platforma Patiprod, au relevat faptul ca in gropile pline cu pui de curca, morti de gripa aviara, s-ar putea afla raspunsul la intrebarea: este importul vinovat d

Cercetarile echipei complexe de specialisti condusa de profesorul Nicolae Manolescu, pe platforma Patiprod, au relevat faptul ca in gropile pline cu pui de curca, morti de gripa aviara, s-ar putea afla raspunsul la intrebarea: este importul vinovat de raspandirea virusului H5N1?

Atat fosta, cat si actuala conducere ANSV dar mai ales DSVSA Brasov s-au facut vinovate de neglijenta grava in serviciu, dar si de obstructionarea anchetei prin comunicarea de date false, mai ales in ceea ce priveste ipoteza din ce in ce mai plauzibila a contaminarii cu virus aviar de import, cea mai probabila sursa fiind importul de pui de curca din 24 martie, din Ungaria. Patiprod Codlea realizase importuri la 10 martie, 15 martie si 24 martie, unele prin Nadudvar SRL Oradea, reprezentanta romaneasca a firmei cu acelasi nume din Ungaria, si PVM Trans Oradea.
REGIM DE URGENTA. Ultimul import insa, cel de la 24 martie, a dat peste cap politica de achizitii a Patiprodului si a declansat taierile masive de pasari si vanzarea lor in regim de urgenta. DSV Brasov nu numai ca nu a reactionat in urma atentionarii primite de la patronul Avicod 2000 Codlea, Manole Dionisie, dar a musamalizat realitatea. Motivul este foarte simplu. In cazul in care ar fi fost confirmat un import de pui de curca, infectat cu H5N1, intreaga conducere a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si a Directia Sanitar Veterinara Brasov, in ale caror atributii intra verificarea si avizarea tuturor importurilor de pasari, ar fi fost acuzata de subminarea economiei nationale si atentat la siguranta (alimentara) cetateanului.
GRABA SUSPECTA. Tocmai de aceea, aceste autoritati, coordonate de prefectul Aurelian Danu - la Brasov, si de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur - la Bucuresti, au incercat sa indeparteze cat mai mult, artificial, data mortii probabile a primilor pui de curca de ultima data a importului acestora. Au incercat chiar sa mistifice probele biologice luate din gropile cu pasari, pentru a rupe orice legatura a gripei aviare cu un posibil import de pasari. S-au grabit in mod suspect sa descalifice raportul SRI, dealtminteri neprofesionist, inainte de a cerceta ipoteza vinovatiei importului de pui de curca din Ungaria, care s-ar fi putut adeveri.
NEPOTRIVIRE. Argumentul principal, faptul ca nu se potrivesc zilele de incubatie si de explozie a epidemiei, devenea astfel sustenabil si ii proteja pe toti de demitere si de vinovatii de natura penala. Evolutia ulterioara a cercetarilor de genotipizare si de identificare a provenientei virale a gripei aviare de la Codlea tind sa infirme pseudoargumentatia autoritatilor implicate in gestionarea crizei.

INFIRMARE FARA DOVEZI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.