Apreciata de femei, si nu numai, dantela a devenit favorita tinutelor casual. Cel putin asa spun designerii. O fraza deseori intalnita la reprezentantii sexului tare: ""Ma incita daca vad un combinezon din dantela."" Dantela a fost inventata pentr

Apreciata de femei, si nu numai, dantela a devenit favorita tinutelor casual. Cel putin asa spun designerii.

O fraza deseori intalnita la reprezentantii sexului tare: ""Ma incita daca vad un combinezon din dantela."" Dantela a fost inventata pentru a satisface o moda in miscare rapida. Interesul constant in realizarea unor obiecte vestimentare mult mai atractive este responsabil de crearea piese-
lor fine pe care astazi le intalnim
intr-o forma evoluata. Diferenta dintre dantela si broderie ar fi realizarea unor ornamente la o tesatura deja realizata.

CU CIOCANELE. Arta fabricarii dantelei a aparut cu mult timp in urma. Desi nu se cunoaste cu certitudine cand si unde a aparut aceasta arta, Italia este considerata locul ei de nastere. Concurenta dintre manufacturile italiene si cele din Flandra sau Franta a determinat evolutia tehnica si stilistica a dantelariei. In Suedia, primele aricolele despre dantela sunt legate de numele St. Brigita din Vodsten, care le-a invatat pe calugarite aceasta arta. Asa-numita ""dantela cu ciocanele"", a carei origine este disputata intre Italia si Flandra, cunoaste o mare dezvoltare in Franta lui Ludovic al XIV-lea, cand se dezvolta manufacturile de lux. In secolul al XVIII-lea, la Bruxelles apar piese mixte si cele numite aplicatii, combinatii ale celor doua tehnici de lucru, cu ac si ciocanele.

ALTFEL DE IMPLETITURI. Dantela a prins in mrejele ei pana si istoria. Circula povesti destul de ambigue despre senzualul accesoriu al nebuniilor femeiesti. Una dintre ele spune ca, acum aproximativ 200 de ani, un barbat pe nume Heathcote a inventat o masina pentru fabricarea dantelei si, in cativa ani, a realizat dantela de buna calitate, mult mai rapid si mult mai ieftin. Si, din aceasta cauza, industria realizatorilor de dantela manual a inceput sa se prabuseasca. Nu putem vorbi despre dantela fara a aminti si binecunoscutul macrameu. Cuvantul provine din limba turca de la ""makrama"" - servetel sau prosop. In fond, este vorba despre dantela realizata mai grosolan, franjuri realizate prin impletirea firului in modele geometrice. Macrameul a fost foarte apreciat in Genova, unde, in secolul al XIX-lea, servetelele si prosoapele decorate cu diferite modele erau foarte populare. In jurul anilor 1960 macrameul revine in moda, ca o arta mestesugareasca creativa. Grosolana sau de lux, ""minora"" arta a dantelariei a dominat moda vestimentara timp de secole. Si inca domina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.