Politica externa a Londrei poate justifica un atentat terorist impotriva premierului britanic Tony Blair.

Asasinarea lui Tony Blair printr-un atac sinucigas cu bomba ar fi justificata moral in semn de razbunare pentru razboiul din Irak, sustine parlamentarul britanic George Galloway intr-un interviu pentru revista britanica GQ. Potrivit controversatului deputat, care si-a atras notorietatea prin agresivitatea discursurilor sale politice si a retoricii teatrale, un posibil atentat impotriva lui Blair este justificabil in contextul in care Londra a ordonat uciderea a mii de oameni inocenti in Irak.
Galloway, un om politic de stanga cunoscut pentru afinitatea afisata fata de fostul regim de la Bagdad, a fost intrebat de jurnalistul de la GQ daca asasinarea lui Blair de catre un kamikaze, fara a provoca victime colaterale, ar putea fi considerata o razbunare legitima pentru razboiul din Irak. Parlamentarul a raspuns ca un asemenea gest ar fi ""justificat din punct de vedre moral"", scrie editia on-line a cotidianului britanic The Times. ""Nu incurajez comiterea unui astfel de act, dar, daca s-ar intampla (...), ar fi logic si explicabil. Ar fi, de asemenea, un act echivalent din punct de vedere moral cu ordinul de a ucide mii de oameni nevinovati in Irak"", a incercat sa explice Galloway.
INDIGNARE. Afirmatia incendiatoare a parlamentarului britanic a atras, cum era de asteptat, critici din partea colegilor din Legislativ. Laburistul Stephen Pound a declarat tabloidului The Sun ca ""este reprobabil sa afirmi ca un kamikaze ar fi indreptatit sa asasineze pe cineva"".
PERSONAJ CONTROVERSAT. Galloway este politicianul care, dupa atacurile teroriste de la 7 iulie din Londra, a declarat ca orasul ""a platit"" pentru decizia premierului Blair de a trimite trupe in Irak si Afganistan. Tot Galloway s-a pozat, pe parcursul acestei saptamani, alaturi de presedintele Cubei, Fidel Castro, pe care l-a numit ""un leu"" al politicii mondiale, populata de ""maimute"". Parlamentarul britanic a aparut chiar la televiziunea publica din Cuba alaturi de dictator, unde a declarat ca ideea conform careia Castro ar avea o avere de 900 de milioane de dolari face parte din masinaria propagandista a ""yankeilor imperialisti"" (SUA - n.r.). Despre acelasi Galloway se spune ca a avut relatii de prietenie cu Uday Hussein, unul dintre fiii lui Saddam.