Ministrii de Externe ai Uniunii Europene fac maine inca o tentativa de a se pune de acord asupra viitorului Constitutiei Europene. La Viena se confrunta maine, la nivel de ministri de Externe, trei tabere ale UE. Miza este proiectul Constitutiei E
Ministrii de Externe ai Uniunii Europene fac maine inca o tentativa de a se pune de acord asupra viitorului Constitutiei Europene. La Viena se confrunta maine, la nivel de ministri de Externe, trei tabere ale UE. Miza este proiectul Constitutiei Europene, tema extrem de controversata, dar care necesita, intr-un final, un acord, oricare ar fi el, comenteaza AFP. BISERICUTE. De o parte se afla statele care sustin ca documentul nu trebuie modificat sub nici o forma, din moment ce a fost deja ratificat, asa cum este, de 15 state membre. ""Motorasul"" acestui grup este Germania, in conditiile in care cancelarul Angela Merkel declara in mod repetat ca Uniunea are neaparata nevoie de un tratat constitutional pentru a fi capabila sa functioneze si sa ia decizii. O alta ""bisericuta"" este formata din tarile pentru care tratatul este mort si ingropat. Olanda, care a respins documentul anul trecut, isi mentine pozitia. O atitudine foarte transanta are si Cehia, al carei presedinte, Vlaclav Klaus, a spus ca ratificarea nu mai este pe ordinea de zi la Praga, unde toate fortele politice considera ca proiectul tratatului s-a incheiat. Exista si o a treia tabara, reprezentata in special de Franta si de insasi Comisia Europeana. Aceasta ar putea aduce pe agenda discutiilor de maine posibilitatea ca in cadrul Uniunii sa se ia mai multe decizii prin majoritate calificata, si nu prin unanimitate, ca in prezent. Noua regula ar viza domenii extrem de importante: justitia, securitatea si sectorul social. O alta ipoteza de lucru propusa de presedintele Comsiei Europene, Jos... Manuel Barroso, este eliminarea blocarii prin veto a unor decizii vizand cooperarea politieneasca si judiciara, idee cu care si francezii sunt de acord. Pentru a iesi din acest impas, care n-a mai fost discutat cu cartile pe fata de aproape un an, ministrul belgian al Afacerilor Externe, Karel De Gucht, a pus pe masa ideea ca, in viitor, orice revizuire a tratatelor pe baza carora functioneaza UE sa poata fi realizata prin majoritate calificata, si nu prin unanimitate. IMPULS
""Toti se gandesc la Constitutie, ceea ce explica dezastrul. Ar trebui, la un moment dat, ca un stat care detine presedintia UE sa faca ordine. Prima care ar putea face acest lucru este Germania, in primul semestru din 2007""
Jean-Claude Juncker
premierul Luxemburgului ECHILIBRU
""Dintre cele 25 de state membre, 15 au ratificat pana in prezent tratatul, iar doua l-au respins prin referendum. Misiunea de a da explicatii revine tarilor care au respins tratatul, in timp ce initiativa liberala nu poate apartine decat celor care l-au aprobat""
Jose Manuel Barroso
presedintele Comisiei Europene


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.