Seful Autoritatii Vamale a anuntat ieri ca zeci de ferme au importat pasari din Ungaria si Slovacia. In acelasi timp, insa, cele doua tari europene resping acuzatiile potrivit carora puii si curcanii proveniti de la producatorii lor ar fi readus viru

Seful Autoritatii Vamale a anuntat ieri ca zeci de ferme au importat pasari din Ungaria si Slovacia. In acelasi timp, insa, cele doua tari europene resping acuzatiile potrivit carora puii si curcanii proveniti de la producatorii lor ar fi readus virusul aviar in Romania.

Fermele Drakom si Pati Prod din Brasov nu sunt singurele care au importat pui de curcani si gaini din Ungaria si Slovacia, pasari presupuse a fi readus virusul gripei aviare in Romania. Mai multe ferme din tara au facut zeci de astfel de importuri de la firmele din Ungaria si Slovacia, a declarat ieri Gelu Stefan Diaconu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor.
""Aceste pasari au intrat prin vamile din vestul tarii, insa toate aceste importuri s-au facut cu viza reprezentantului Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, asa cum prevede legea"", a declarat Diaconu.
Peste granita, insa, vecinii nostri se spala pe maini de orice acuzatii. Autoritatile de la Budapesta spun ca nu au primit nici o confirmare oficiala a informatiilor de presa potrivit carora pasari importate din Ungaria si Slovacia ar fi determinat cazurile de gripa aviara din Romania. Potrivit directorului autoritatii ungare pentru sanatate animala, Miklos Suth, citat de MTI, gripa aviara din Romania nu a fost provocata de importurile de pasari din Ungaria, iar omologul sau slovac impartaseste acelasi punct de vedere.
Directorul firmei slovace Liaharensky Podnik a declarat pentru Mediafax ca a facut o singura afacere cu Drakom Silva Codlea, in urma cu ""trei sau sase luni"", atunci cand societatea slovaca a vandut ""doar cateva sute"" de pui de gaina, si in nici un caz zeci de mii.
LISTA E SECRETA. Gelu Diaconu a refuzat sa spuna numele fermelor din Romania care au importat pasari din Ungaria si Slovacia, dar a precizat ca institutia pe care o conduce a pus la dispozitia corpului de control al Ministerului Agriculturii lista tuturor importurilor pe care fermele romanesti le-au realizat din cele doua tari.
Ministrul Flutur nu stia nimic ieri la ora 13:00 de lista Vamii. Desi a promis ca va face lista publica, un consilier din ministerul finantelor a spus ca, deocamdata, aceste contracte sunt documente clasificate.

TURISTII FUG DE ROMANIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.