A rezistat in conditii de neimaginat pentru a cobori pe ""culmea"" sudica a planetei, in Tierra del Fuego, pe traseele exploratorului ""aventurier"" Popper Dupa ce a infipt drapelul Romaniei intre crestele ascutite ale Anzilor, s-a deplasat in g

A rezistat in conditii de neimaginat pentru a cobori pe ""culmea"" sudica a planetei, in Tierra del Fuego, pe traseele exploratorului ""aventurier"" Popper

Dupa ce a infipt drapelul Romaniei intre crestele ascutite ale Anzilor, s-a deplasat in genunchi cateva sute de metri, altfel vantul l-ar fi zvarlit in prapastie. Indurand clima ""draceasca"" a regiunii, a ajuns aproape de Artartida, limita ""de jos"" a globului pamantesc. Nu foarte departe de Polul Sud, in marginea Patagoniei. La capatul lumii.
DUPA POPPER. Profesorul universitar Gheorghe Romanescu a reusit sa refaca traseele expeditionare ale romanului Iuliu Popper, cel care prin demersul sau a contribuit la punerea bazelor noii Argentine. ""Nu exista tratate de istorie care sa nu-l aminteasca, este personajul mioritic caruia i s-au dedicat cele mai multe carti"". Filmografia l-a inclus in scenarii, lumea stiintifica ii respecta denumirile topografice.
FILARET DE ARGENTINA. A mers pe urmele singurului roman ale carui toponime au facut sa fie inscriptionate pe hartile altor state denumiri romanesti. Datorita romanului evreu Iuliu Popper exista in Tara de Foc raul si muntele Carmen Sylva, laguna Filaret (dupa numele cartierului bucurestean in care s-a nascut), promontoriul Sinai, initial Sinaia. De asemenea, exista capul si portul Popper sau Strada Iuliu Popper din Ushuaia, cel mai sudic oras al planetei, loc in care a ajuns evident si eroul nostru, geograful-explorator Gheorghe Romanescu.

DEZAGREABIL. Universitarul iesean spune ca nu i-a fost teama de nimic, desi a mers sute de kilometri cu rucsacul in spate, fara sa intalneasca vreun semen sau blanda vietate. Pentru a intelege asprimea locului, este de ajuns enumerarea a doar cateva denumiri ""pesimiste"" date de exploratori aflati la ananghie: Isla Desolacion, Bahia Inutil, Cabo Deception, Islas de las Furias, Bahia No Entres, Cala Retirata, si care au intarit faima de loc dezagreabil tinutului.

FEBRA AURULUI. Aur. Fata Morgana. Vreme imposibila. Ingrediente explozive. Insa cel mai fascinant este aurul. Dupa cum spunea si prea putin cunoscutul explorator roman, un firicel de aur starneste pasiuni mai mari decat posesia unor intinderi nesfarsite de pasune sau pamanturi fertile.
""Aur nu prea se mai gaseste, cu toate ca dintre aceia care cauta mai sunt destui. Eu am mers in scop profesional, sa refac traseele sale si sa vad schimbarile care s-au produs intre timp in morfologia tinutului si deja am constatat linia tarmului schimbata - era si firesc."" Moldoveanul a facut si el foarte multe fotografii, ca si Popper.

PERIPETII. O muscatura de maimuta l-a bagat in spital


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.