Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Unul dintre criteriile care trebuie indeplinite pana atunci, poate cel mai dificil, este reducerea inflatiei. Astfel, inflatia statelor care dores
Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Unul dintre criteriile care trebuie indeplinite pana atunci, poate cel mai dificil, este reducerea inflatiei. Astfel, inflatia statelor care doresc sa adopte moneda euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai performante trei state membre. Aceasta medie se afla acum la nivelul de 1% si este intr-o usoara crestere. ""Nu putem sa ne gandim la indeplinirea acestui criteriu inainte ca Romania sa nu se apropie de o rata a inflatiei de cam 3%"", considera Isarescu. Scaderea trebuie sa ia in considerare cateva limite. Timp de cel putin trei-patru ani vom avea o inflatie permanenta de 1%-2%, din cauza cresterii preturilor serviciilor ca efect al scaderii diferentei de productivitate dintre Romania si celelalte tari dezvoltate. Ajustarea preturilor administrate pentru energie este un alt obstacol. ""Noi stim fara sa avem un calendar foarte precis din partea agentiilor care reglementeaza preturile la energie ca majorari de 2%-3% in urmatorii doi-trei ani sunt posibile"", a aratat Isarescu. In cazul existentei unui calendar echilibrat, este posibil ca aceste majorari sa se alinieze la 1,2%-1,5% in urmatorii patru ani. ""Daca acest calendar nu este transparent, este posibil ca intr-un an sa avem 2,5%, iar in alt an sa avem 0,8%"", a avertizat Isarescu, care a concluzionat ca din cauza acestor fenomene inflatia minima ar fi de 3%, cazul in care celelalte preturi nu ar mai creste. (A.M.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.