Biroul Prezidiului Academiei Romane isi exprima profunda ingrijorare fata de unele articole aparute in ziarul "Cotidianul" si in perioada urmatoare incheierii procesului electoral pentru desemnarea noii conduceri a Academiei (ultima data la 23 mai a.
Biroul Prezidiului Academiei Romane isi exprima profunda ingrijorare fata de unele articole aparute in ziarul "Cotidianul" si in perioada urmatoare incheierii procesului electoral pentru desemnarea noii conduceri a Academiei (ultima data la 23 mai a.c.). Actualii membri ai conducerii Academiei au fost alesi prin votul democratic exprimat al membrilor inaltului for si speram ca ei sa aiba intreg sprijinul mass-media in realizarea obiectivelor societatii savante. Desi au toata pretuirea fata de fostul presedinte Eugen Simion, ei nu sunt legati decat de datoria care le revine s-o implineasca fata de Academie.
Trebuie precizat ca statutul Academiei a suferit nenumarate modificari, in decursul existentei de 140 de ani a societatii savante, ele fiind realizate prin votul membrilor sai. Ca si cele anterioare, si ultima modificare privind eliminarea oricarei limitari de varsta, inclusiv cea pentru Biroul Prezidiului, a fost operata de adunarea generala, organul suprem de conducere al Academiei Romane. Precizam ca limitarile de varsta au fost introduse abia cu 13 ani in urma, in imprejurari speciale generate de procesul de renastere al Academiei Romane, dupa decenii in care noi alegeri de membri nu fusesera ingaduite de regimul totalitar comunist. Academia a datorat mult, in cursul existentei ei, unor membri care, la varste inaintate, au contribuit eficient, in functii de conducere, la mersul ei inainte. Au indeplinit astfel de functii de conducere, cand media generala de varsta era cu mult mai mica decat astazi, la peste 80 de ani: Gh. Barit, Ion Ghica, Iacob C. Negruzzi si A.D. Sturdza. In nici o Academie cu vechime din Europa nu exista limitari de varsta. Pierre Messmer a indeplinit functia de cancelar al Institutului Frantei la 90 de ani.
In privinta invinuirilor care se aduc vicepresedintelui Dan Berindei, desi "banuite pana acum, dar nu si demonstrate", cum se arata chiar de "Cotidianul", ele sunt repetat invocate, ca o hatuire, fara a se mentiona insa nimic din opera si activitatea sa stiintifica de peste o jumatate de veac, dupa cum lucrul acesta nu se face nici pentru ceilalti membri ai Biroului! Cea dintai dintre invinuiri se refera la asa-zisul trecut legionar, de fapt o simpatie avuta la 16 ani, iar referitor la cea de a doua, Colegiul CNSAS a stabilit, in conformitate cu adresa nr. P1555/03, ca "nu a fost agent/colaborator al securitatii ca politie politica".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.