Doi actionari ai Rompetrol SA au cerut ieri Bursei de Valori suspendarea de la tranzactionare a actiunilor VEGA, sustinand ca la o intalnire cu Dinu Patriciu au primit de la acesta informatii cu caracter privilegiat. Patriciu si-ar fi anuntat intenti
Doi actionari ai Rompetrol SA au cerut ieri Bursei de Valori suspendarea de la tranzactionare a actiunilor VEGA, sustinand ca la o intalnire cu Dinu Patriciu au primit de la acesta informatii cu caracter privilegiat. Patriciu si-ar fi anuntat intentia sa le cumpere actiunile de patru ori mai scump decat la Bursa.


Vineri la pranz, conducerea Rompetrol i-a invitat pe membrii AGA la o discutie la care a participat si fostul presedinte al Consiliului de Administratie, Dinu Patriciu, alaturi de actualul presedinte, Dorin Gherman, si de un alt membru CA, Alexandru Bucsa. Invitatia nu mentiona nici o agenda. Un proces-verbal incheiat de actionarii prezenti vorbeste insa despre faptul ca Dinu Patriciu ar fi promis in termen de trei luni o solutie la anumite ""obiectii"" ale lor.
""PRIVILEGIATI"". In aceeasi nota a jumatatilor de informatie, ieri-dimineata, doi dintre participanti, Iancu Daniel Ciprian si Mares Constantin, au solicitat Bursei de Valori sa suspende de la tranzactionare actiunile Rompetrol SA, cotate la BVB cu simbolul VEGA, intrucat la intalnirea de vineri participantii ar fi primit de la Patriciu ""informatii care pot fi interpretate ca fiind informatii cu caracter privilegiat si care ar putea influenta, in mod negativ sau pozitiv, pretul de tranzactionare la Bursa a actiunilor VEGA"". Ca atare, tranzactionarea, spun ei, ar trebui suspendata pana cand societatea va informa oficial toti actionarii despre cele discutate vineri. Autorii adresei refuza sa spuna despre ce informatii este vorba. ""Eu nu pot nici sa confirm, nici sa infirm, pentru ca as putea fi acuzat de manipularea bursei. Acest lucru trebuia comunicat de societate. Noi, actionarii minoritari, am cerut in mod repetat ca dupa intalnire sa emita un comunicat oficial si prin intermediul bursei sa informeze toti actionarii despre aspectele discutate, dar domnul Patriciu a refuzat"", ne-a declarat Iancu.
OFERTA. Off the record, mai multi actionari ne-au confirmat ca Dinu Patriciu le-ar fi propus actionarilor minoritari sa le cumpere actiunile, facandu-le trei oferte de stabilire a pretului. Cea mai avantajoasa dintre acestea reprezinta valoarea capitalurilor proprii pe actiune, respectiv 2.022 lei. De circa patru ori mai scump decat la Bursa, unde VEGA se tranzactioneaza in prezent cu circa 560 lei/actiune. Rascumpararea ar aduce in buzunarele actionarilor fondatori ai Rompetrol - fosti directori, contabili sau angajati pur si simplu, oameni care au acum peste 60 de ani - de la cateva sute de milioane in sus, in functie de numarul actiunilor detinute. Ei au nevoie de bani si vor sa vanda. Dividende spun ca nu au primit de opt ani (""28 de lei si 50 de bani intr-un singur an"", ne-a precizat un actionar). Patriciu vrea sa scape de o sursa de conflict, dar si de oameni care detin informatii complete despre preluarea Rompetrol sau creanta din Libia.
DE LA ROMPETROL. Dinu Patriciu nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere. Rompetrol ne-a furnizat insa raspunsul comunicat Bursei, in care se arata ca, la solicitarea actionarilor minoritari, au fost atinse ""teoretic"" si subiecte precum ""delistarea societatii, respectiv retragerea actionarilor dintr-o societate deschisa, si fuziunea acesteia cu o alta societate din Grup"". Cum nu s-a luat nici o decizie, nu e nevoie de o raportare curenta, se spune in adresa, facandu-se precizarea ca ""nu au fost puse in circulatie informatii cu caracter confidential ori privilegiat"". La discutie au participat 19 actionari, reprezentand 1,04% din capitalul social. In total, actionarii minoritari reprezinta 17,64% din Rompetrol SA. Ca atare, daca oferta lui Patriciu este reala, multi dintre actionari pot vinde in aceasta perioada la 560 de lei/actiune la Bursa catre terti, de la care Rompetrol sa rascumpere ulterior cu 2.022 lei pe actiune.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.