Un calugar benedictin este cel care a fost harazit sa descopere nobila bautura numita sampanie, ""chintesenta a ceea ce constituie calitatile bauturilor lui Noe"". Sampania... O bautura aristocrata. Aromata, fina, aparte, subtila, usoara, imbatato

Un calugar benedictin este cel care a fost harazit sa descopere nobila bautura numita sampanie, ""chintesenta a ceea ce constituie calitatile bauturilor lui Noe"".

Sampania... O bautura aristocrata. Aromata, fina, aparte, subtila, usoara, imbatatoare - cand nu respecti masura, este ""chintesenta a ceea ce constituie calitatile bauturilor lui Noe"", cum o numea Michel Onfray, un filosof al gustului. S-a mai spus ca nu se cunosc ""betii care sa-i poata fi puse in carca"" si care sa lase sa se vada ""vulgaritatea, grosolania, domnia raului"". De asemenea, ea are toate insusirile altor vinuri, dar, in schimb, nu are nici unul din defectele lor.
ISTORIE. Daca Biblia ni-l aminteste pe Noe, care a gustat cel dintai vinul, cine a fost cel harazit sa descopere in epoca moderna nobila bautura? Un ales al Celui de Sus, calugarul benedictin al ordinului Sf. Bruno Dom Pierre Perignon. Sa prezentam pe scurt biografia sa. Nascut in anul 1638, in orasul Sainte-M...nehould, din renumita regiune viticola Champagne (loc cunoscut si de pruncii din toata lumea ca se afla in Franta!), la varsta de 20 de ani devine calugar la Manastirea Saint-Varme. Ochiul intelept al abatelui, intuind calitatile tanarului frate, l-a numit de la inceput administrator. Se ocupa de gestiunea financiara a manastirii, de exploatarea padurilor si culturilor, intr-un cuvant de gospodaria abatiei. Reguli canonice fac ca dupa o vreme sa fie numit chelar (in acceptia noastra ortodoxa) la Manastirea Hautvillers. Spre sfarsitul vietii ajunge staret al capelei Saint-Nivard.
Se spune despre miticul Dom Perignon ca era inzestrat, in afara de intuitie si inteligenta extraordinare, cu o deosebita sensibilitate a gustului. Spre exemplu, strugurii proaspeti dintr-un cos putea sa-i sorteze dupa solul care i-a produs si apoi sa-i combine astfel incat sa obtina un sort de vin cu virtuti alese, posibil de apreciat cu TOATE cele cinci simturi ale degustatorului. Iar in ultimii ani de viata, cu toate ca isi pierduse unul din aceste simturi, vederea, era in stare, gustand struguri proveniti din diverse locuri, sa indice in ce proportii trebuie amestecati spre a realiza noi soiuri de vin.

SAMPANIA. O bautura nelipsita in noaptea dintre ani


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.