Dupa ce apele involburate ale Dunarii si-au facut damblaua, sinistratii rasteni mai au de asteptat mult si bine pana a se vedea din nou la casele lor. Amanarile deja au inceput: masuratorile pentru noul sat, oglinda perfecta a celui inghitit de ape,

Dupa ce apele involburate ale Dunarii si-au facut damblaua, sinistratii rasteni mai au de asteptat mult si bine pana a se vedea
din nou la casele lor. Amanarile deja au inceput: masuratorile pentru noul sat, oglinda perfecta a celui inghitit de ape, au fost
intarziate cu o zi.

Primarul din Rast, Iulian Silisteanu, astepta inca de ieri harta cadastrala pentru ridicarea satului nou de pe Dealul Boierului. Trebuia sa fie trimis de catre Oficiul Judetean de Cadastru Dolj impreuna cu o echipa specializata ce urma sa traseze noile strazi.
In cursul diminetii de ieri, primarul a convocat o sedinta in tabara, in cortul improvizat ca Primarie. Aici a stabilit impreuna cu agentul agricol, inginerul si tehnicianul de cadastru din satul inghitit de ape inceperea lucrarilor de la DN 55 A si DJ 561, punctul de pornire pentru delimitarea noilor gospodarii. Insa, in jurul pranzului, Silisteanu a fost informat telefonic de la Prefectura ca mult asteptatele masuratori vor fi demarate abia astazi, o data cu sosirea unei comisii judetene.
PLANURI. ""Maine va veni arhitectul-sef Marin Dumitru Cernatescu, din partea Consiliului Judetean, impreuna cu un subprefect si un reprezentant al Oficiului de Publicitate Imobiliara si Cadastru. Ei sunt responsabili de partea de topografie si vor trasa cu teodolitul axele drumului"", spune Iulian Silisteanu, asaltat din minut in minut de satenii veniti sa-si verse necazurile. Dupa ce ulitele satului vor prinde contur, in Rastul nou continuarea proiectului ramane pe umerii Primariei. ""Noi vom orna suprafata cu gospodarii. Ne vom uita care cat a avut si vom delimita cu tarus din lemn fiecare gospodarie"", adauga primarul.
Tot ieri a fost aprobata hotararea Consiliului Local privind stramutarea locuintelor noului sat in locul taberei de corturi. ""Acum mi-a adus-o subprefectul, ca o dadusem ieri la prefectura pentru a fi legalizata"", a zis alesul celor din Rast.
Satul-oglinda va avea aceeasi suprafata cu cel inghitit de ape, adica 220 de hectare, din care 216 hectare reprezinta vatra de sat, iar patru hectare sunt destinate cimitirului.
STRADA MATUSII. Rastul nou va fi inaltat pe Dealul Boierului unde sinistratii isi impart acum napasta in corturi, pe pamanturile arabile ale satenilor care au fost ferite de inundatii si pentru care proprietarii vor primi compensatii din partea Primariei. ""Vor primi aceeasi suprafata arabila din cele 600 de hectare pe care le detine Primaria si din partea unui craiovean, Popovici Constantin, care a donat 25 ha din pamantul sau aici, in favoarea sinistratilor. Cu conditia ca o strada din noul sat sa poarte numele matusii sale Elena, ce se trage din familia Gabroveni"", a completat primarul.
Rastul nou va avea si acelasi numar de gospodarii, 1.880, in care vor putea locui chiar si doua familii, si va aduna la un loc aproape 4.000 de locuitori. Primarul a pus la pastrare procesele-verbale cu acceptul de stramutare al oamenilor, precum si pe cele prin care satenii au cazut de acord sa-si doneze terenurile arabile. El este bucuros ca a reusit sa salveze de la ""inec"" arhivele Primariei. ""A fost prima mea grija, acum pot face stramutarea. Noroc ca apa a ajuns doar pana la 15 metri de scarile Primariei"", incheie Iulian Silisteanu, care asteapta acum masuratorile, pentru a putea trece la treaba.

DOVADA. Batranii asteapta un semn concret ca lucrarile pentru ridicarea noii asezari pe Dealul Boierului au inceput


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.