Comisia internationala de investigare a efectelor Canalului Bistroe va veni saptamana viitoare in Romania pentru a analiza impactul lucrarilor de constructie a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra construit de Ucraina in Delta Dun
Comisia internationala de investigare a efectelor Canalului Bistroe va veni saptamana viitoare in Romania pentru a analiza impactul lucrarilor de constructie a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra construit de Ucraina in Delta Dunarii.

Comisia a fost infiintata in 2004 pe langa secretariatul Conventiei Espoo, are trei reprezentanti, unul din partea Romaniei, un ucrainean si presedintele comisiei, un olandez. Membru din partea Romaniei este directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare ""Delta Dunarii"", Mircea Staras. Dupa vizita in Romania, comisia va efectua o expertiza si in partea ucraineana a Deltei Dunarii, urmand a intocmi un raport pe care il va face public pana saptamana viitoare. Dupa ce in 2001, primele incercari ale autoritatilor Ucrainei de a reamenaja Canalul Bistroe au esuat in urma protestelor organizatiilor internationale de mediu, la data de 11 mai 2004, acestea au fost reluate, iar la 26 august s-a inaugurat oficial prima etapa de executie a lucrarilor.
DISCUTII. Romania a sesizat toate conventiile internationale in domeniu care au adoptat rezolutii impotriva proiectului, iar in 2005, autoritatile celor doua tari au avut intrevederi bilaterale pentru a se ajunge la un punct de vedere comun in ceea ce priveste proiectul. Saptamana trecuta, ministrul Transporturilor in Guvernul de la Kiev, Viktor Bondar, a anuntat ca proiectul ar putea fi abandonat, deoarece s-a dovedit ca este nerentabil si s-ar putea transforma intr-o gaura neagra a economiei ucrainene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.