Toti oamenii sunt egali in fata apei. Si la fel raman si dupa ce nenorocirea i-a lovit. Insa taberele din Rast s-au impartit in adevarate clase sociale, bogatii cu bogatii si saracii cu saracii. Cei care n-au plecat la rude in satele vecine si nici

Toti oamenii sunt egali in fata apei. Si la fel raman si dupa ce nenorocirea i-a lovit. Insa taberele din Rast s-au impartit in adevarate clase sociale, bogatii cu bogatii si saracii cu saracii.
Cei care n-au plecat
la rude in satele vecine si nici nu vor sa se desparta de animale si-au improvizat corturi din nailon la ""periferie"".

Pe campul zis Via Boierului s-au asezat oamenii de rand, ""amaratii"", la corturile date de Armata. Aici se da mancarea prima data si se aleg hainele cele mai bune. Aici se afla si Primaria improvizata intr-un cort. Umbla vorba ca primarul i-a ales pe cei care l-au votat si ii ""tine pe palme"". Aici stau cei avuti, care nu si-au luat si animale cu ei, in corturi frumoase, inalte, de la o fundatie straina. Pe camp, intre patru pari peste care au intins un nailon, stau sinistratii care nu vor sa-si lase animalele de izbeliste, la mana hotilor. Unii au mai facut rost de corturi mici de la Crucea Rosie, dar, batrani fiind, fiecare iesire sau intrare in cort ii costa un junghi in sale.
OM BOGAT. ""De ce i-au dat cort aleia, ca are casa in picioare, mi-a zis barbatu-miu care a fost in Rast? Nu le mai ajunge"", s-a indignat o doamna impotriva fostei carciumarese din sat. A lua€™ Tuta, crasmareasa, sta intr-un cort din zona buna, are curat luna si presuri pe jos. ""Mi-a ramas discoteca, barul si casa s-au dus"", se vaita ea, printe injuriile pentru ""Sut, aia cu pastravaria care ne-a nenorocit"". Spune ca a avut pentru ca a muncit zi si noapte si n-a crezut ca Dunarea o va saraci de tot. Isi flutura degetele cu inele si are o vorba buna si pentru cei care le-au spus satenilor ca situatia e sub control. ""Fugiti! Asta trebuia sa ne zica si apucam si noi sa mai salvam ceva. Dar au spart digul la Catanele si a venit apa din spate. Cei dinspre Dunare au mai scapat ceva, ca se asteptau, noia€¦"", ridica ea din umeri. Tanti Maria, din acelasi cort, zice ca gospodaria ei n-o mai ridica in viata asta. ""Ce mi-e ciuda e ca am ajuns sa traiesc din cerseala la varsta asta."" Dar discriminarea, fie ea si pozitiva, ii inraieste si mai mult pe oameni. ""Mie mi-a zis primarul ca nu-mi dau nimic, ca sunt bogata. Cum sunt bogata, cand mi-a luat apa aproape tot?"", se revolta femeia.

TABARA DIFERITA. De cealalta parte sunt sinistratii care si-au facut adapost din nailon


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.