Finalizarea vanzarii BCR ar putea fi pusa in pericol. Administratorii a doua dintre Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt nemultumiti ca AVAS nu a respectat un acord privind privatizarea bancii. Cu ocazia recentelor adunari gener

Finalizarea vanzarii BCR ar putea
fi pusa in pericol. Administratorii
a doua dintre Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt nemultumiti ca AVAS nu a respectat un acord privind privatizarea bancii.

Cu ocazia recentelor adunari generale ale actionarilor SIF (AGA), administratorii SIF 1 Banat - Crisana si ai SIF 2 Moldova si-au informat actionarii ca acordul semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) privind pozitia SIF fata de privatizarea BCR nu a fost respectat integral de contractul de privatizare.
Acordul SIF - AVAS vizeaza, mai ales, renuntarea de catre SIF-uri la articolul 16 al Statutului BCR, care prevede ca deciziile strategice sa fie luate cu acordul a 75% din voturile actionarilor bancii.
Erste Bank a cumparat 61,88% din actiunile BCR, dar SIF-urile au impreuna 30,12%. Articolul 16 va fi analizat inainte ca Erste sa vireze contravaloarea pachetului, de 3,75 miliarde de euro, intr-un cont intermediar la o banca londoneza. Daca SIF-urile nu renunta la articolul 16, finalizarea vanzarii BCR ar putea fi pusa in pericol.
NEMULTUMIRILE. Contractul de privatizare prevede si listarea directa, la Bursa, a BCR, dar oficialii SIF 1 spun ca au convenit cu AVAS ca listarea sa se faca numai prin oferta publica. Cotarea la Bursa este ""pretul"" cerut de SIF-uri pentru a renunta la articolul 16. Cum acordul cu AVAS nu ar fi fost respectat, ""rezulta ca SIF pot in continuare sa adopte orice pozitie in favoarea actionarilor sai"", se mentioneaza in informarea SIF 1.
Oficialii SIF 2 Moldova sunt si ei nemultumiti ca nu este inclusa in contractul de privatizare majorarea valorii capitalului social al BCR cu rezervele legale si statutare, anterior oricarei alte majorari de capital. SIF Moldova promite actionarilor sai ca, la negocierea modificarii statutului BCR, va depune ""diligentele necesare (a€¦), astfel incat sa se asigure respectarea intereselor actionarilor minoritari"" ai bancii. Celelalte SIF-uri au pozitii ceva mai flexibile, dar tot amenintatoare. Daca clauzele acordului cu AVAS ""nu sunt incluse in totalitate in actele constitutive ale BCR, acordul cade"", a aratat presedintele SIF 3 Transilvania, Mihai Fercala, citat de Mediafax.
NEGOCIERI. Nemultumirile sunt exprimate pe fondul campaniei derulate de Erste de a cumpara actiunile BCR aflate in posesia salariatilor acesteia, intr-o perioada de trei ani, adica exact pana cand BCR ar trebui sa faca primul demers de listare la Bursa. Reprezentantii Erste au avut, de asemenea, discutii cu cei ai SIF privind eventuala cumparare a actiunilor acestora la BCR. Erste le ofera salaratialor fie bani, fie actiuni proprii. In principiu, SIF-urile sunt interesate ca veniturile unei eventuale tranzactii cu Erste sau ale unor vanzari pe Bursa ale actiunilor BCR sa acopere absenta dividendelor acesteia, pe care se bizuie in mod special propriile profituri. Oficialii SIF neaga existenta unor discutii serioase de cumparare a actiunilor detinute la BCR, dar nu exclud varianta aceasta.

BROKERII SUNT INDIFERENTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.