Un ""clan diabolic"" conspira in Franta pentru debarcarea ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, acuza mai multi politicieni si comentatori de la Paris. Este un an extrem de dificil pentru presedintele Frantei, Jacques Chirac. Dupa ce a avut de-

Un ""clan diabolic"" conspira in Franta pentru debarcarea ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, acuza mai multi politicieni si comentatori de la Paris.

Este un an extrem de dificil pentru presedintele Frantei, Jacques Chirac. Dupa ce a avut de-a face cu furia imigrantilor care au incendiat cladiri si masini, nemultumiti de conditiile de trai, si dupa ce s-a confruntat cu protestele de strada ale tinerilor in urma unui controversat proiect de lege privind dreptul muncii, Chirac are acum pe biroul de lucru un scandal cu parfum de Watergate.
Presedintele este banuit alaturi de premierul Dominique de Villepin ca a incercat sa il discrediteze pe Nicolas Sarkozy, ministrul de Interne, creditat cu mari sanse de a prelua presedintia tarii, facand din el protagonistul unei intregi campanii de defaimare. Acum, lui Chirac i se cere fie sa se distanteze de Villepin, a carui pozitie si credibilitate atarna oricum de un fir de par, fie sa convoace alegeri anticipate.
SCANDAL VECHI, DETALII NOI. Potentialul Watergate francez se numeste ""cazul Clearstream"", dupa numele unei firme cu sediul in Luxemburg. Scandalul a fost declansat in 2004, de un denunt anonim care afirma ca Sarkozy si alti politicieni francezi detin conturi la societatea financiara Clearstream, cu sediul in Luxemburg, si facea legatura intre acestia si un contract controversat din 1991 de vanzare a unor fregate franceze catre Taiwan. Lista s-a dovedit rapid a fi un fals, iar o ancheta a incercat sa stabileasca daca inalti oficiali guvernamentali au amanat exonerarea celor implicati, ca o modalitate de discreditare a acestora. Scandalul s-a agravat dupa ce cotidianul Le Monde a citat un oficial din serviciile de informatii care a investigat acuzatiile si care a declarat ca Villepin i-ar fi spus ca presedintele Jacques Chirac dorea ca ancheta confidentiala sa se concentreze asupra lui Sarkozy. ""Ce am observat este folosirea scandaloasa a serviciilor secrete, un fel de Watergate francez"", a acuzat recent Dominique Strauss-Kahn, potential candidat pentru alegerile prezidentiale din 2007 din Franta, al carui nume apare, de asemenea, pe controversata lista. Presedintele si premierul au dezmintit orice implicare in acest caz care a divizat fortele politice din Franta.

ASTEPTARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.