Tigarile si alcoolul se vor scumpi din aceasta saptamana, desi noile preturi ar fi trebuit sa intre in vigoare chiar de 1 mai. Insa Guvernul s-a incurcat in propriile decizii, iar producatorii asteapta publicarea ordonantei de introducere a taxei pe

Tigarile si alcoolul se vor scumpi din aceasta saptamana, desi noile preturi ar fi trebuit sa intre in vigoare chiar de 1 mai. Insa Guvernul s-a incurcat in propriile decizii, iar producatorii asteapta publicarea ordonantei de introducere a taxei pe viciu in acciza.

Legea privind introducerea taxei pe viciu a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si urma sa intre in vigoare la trei zile de la publicare, adica la 1 mai. Numai ca pentru aplicarea ei, producatorii de alcool si de tutun au nevoie de o alta ordonanta, cea care prevede introducerea taxei pe viciu in acciza. Producatorii nu prea stiu ce sa faca pentru a nu incalca legile, asa ca unii dintre ei au preferat sa nu mai livreze marfa catre angrouri. Consumatorii nu au simtit aceasta criza, vanzatorii avand marfa pe stoc pe care au comercializat-o la preturile vechi. Reprezentantii Ministerului de Finante spun ca astazi va fi publicata respectiva ordonanta si ca majorarile de la tutun si alcool vor avea loc din aceasta saptamana.
PRETURI. Un pachet de tigari se va scumpi in medie cu 1 leu, iar un litru de alcool cu circa 7 lei, potrivit calculelor facute de fabricile de profil. Aceste majorari provin din introducerea taxei pe viciu stabilita la 200 de euro pe hectolitru la alcool si la 10 euro la mia de tigarete, iar pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kilogram. Aceasta ar insemna 20 de eurocenti pentru fiecare pachet, iar suma s-ar putea regasi aproape integral in pretul final al pachetelor de tigari, spun producatorii.
LEGE. Conform legilor lui Nicolaescu, taxa pe viciu ar trebui sa se aplice la trei zile dupa aparitia actelor legislative in Monitor, adica fix de ieri, 1 mai. Zi libera la nivel national. Un moment care da peste cap aplicarea taxei pe viciu. Pe de alta parte, odonanta de integrare a taxei pe viciu in accize nu a aparut inca. ""Conform legii, trebuie sa comunicam noile preturi la tigarete prin intermediul ziarelor, dar mai intai trebuie sa notificam Ministerul Finantelor, care astazi, 1 mai, (n.r. - ieri) este liber"", spune Gilda Lazar, corporate affairs director la producatorul de tigarete JTI Romania. Ea a precizat ca nu se stie inca daca scumpirea se va face dintr-o data sau in etape. Mai mult decat atat, producatorii nu stiu cum se va aplica taxa pe viciu, pentru ca nu au aparut inca normele de aplicare ale legii.

BENZINA MAI SCUMPA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.