Muzeul Flaubert din Rouen gazduieste pana la 30 iunie o expozitie inedita, dar pentru unii chiar insuportabila: istoria durerilor de dinti si arta de a scapa de ele. Arlette Dubois, directorul muzeului, incearca sa-si convinga prietenii ca expozi
Muzeul Flaubert din Rouen gazduieste pana la 30 iunie o expozitie inedita, dar pentru unii chiar insuportabila: istoria durerilor de dinti si arta de a scapa de ele.

Arlette Dubois, directorul muzeului, incearca sa-si convinga prietenii ca expozitia unei dureri se va bucura de succes. Cele 200 de exponate, printre care prima periuta de dinti, datata 1730, ilustreaza instrumentarul si tratamentele folosite in secolele XVI-XX pentru calmarea teribilelor dureri. Expozitia ofera spatiu inclusiv sarlatanilor vremii, care pur si simplu ""smulgeau"" dintii pe viu, tamburului care rasuna in piata publica, mult timp singurul ajutor in caz de dureri insuportabile. Se gasesc aici primele scaune dentare, coliere cu labe de cartita sau dinti de lup care se atarnau de gatul copiilor chinuiti de dureri. Poate aici se afla originea povestii despre dintisorii de lapte care cad si sunt dati soriceilor.
CARIA. Aflam ca Iisus, copil fiind, avea o dantura sanatoasa si ca sfantului Apolline, martir din Alexandria, i-au fost zdrobiti dintii pentru ca nu s-a dezis de credinta sa. Incepand din secolul al XVIII-lea se diversifica modalitatile de ingrijire a dintilor. Pana sa se descopere originea microbiana a cariilor, s-a crezut ca raspunzator este un vierme care actioneaza in interiorul dintilor. Si leacul contra viermelui era usturoiul, care se stie are efect vermifug excelent. Organizatorii fac si o ancheta printre vizitatori, avand ca subiect teama de dentist. Vizitatorii completeaza un chestionar care are titlul ""totusi fara durere"", reamintind cuvintele inspirate ale chirurgului Ambroise Pare care spunea: ""durerea de dinti este cea mai puternica dintre toate"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.