Cateva dintre zonele calamitate din Calarasi au fost ieri loc de pelerinaj prezidential. Dupa ce presedintele Basescu a evaluat dimineata situatia din Spantov, spre dupa-amiaza a venit randul predecesorului sau sa iasa la rampa. Ion Iliescu a mers in

Cateva dintre zonele calamitate din Calarasi au fost ieri loc de pelerinaj prezidential. Dupa ce presedintele Basescu a evaluat dimineata situatia din Spantov, spre dupa-amiaza a venit randul predecesorului sau sa iasa la rampa. Ion Iliescu a mers in orasul natal, Oltenita, si si-a amintit de inundatiile din a€™42.

Dupa ce in sedinta de miercuri seara a PSD i-a mobilizat pe parlamentarii partidului sa mearga in zonele calamitate de inundatii, fostul presedinte Ion Iliescu a fost primul care a spart gheata. Ieri-dimineata, dupa o consultare prealabila cu reprezentantii Ministerului Mediului privind debitul Dunarii si dupa o convorbire cu primarul Oltenitei, Costinel Milescu, Ion Iliescu a luat-o spre localitatea sa natala.
CU HARTILE PE MASA. Senatorul PSD, specialist in ape, a discutat cu autoritatile, cu hartile pe masa, despre pericolul de inundare a municipiului. In urma discutiilor, Iliescu a tras concluzia. Ca Oltenita este amenintata din doua directii: din aval, dinspre Spantov, in urma spargerii digurilor de protectie si dinspre Arges, unde fenomenul REMU (apa curge in sens invers fata cel normal) era foarte vizibil acum trei zile. Fostul sef al statului a decis insa sa lase hartile si teoriile in primarie si sa mearga la fata locului.
La iesirea din cladire, Ion Iliescu a fost intampinat de o batrana, care cu lacrimi in ochi i-a dat un buchetel de flori si s-a plans de viata amarata.
Primul popas a fost in Portul Oltenita, unde fostul sef al statului a vazut ca Dunarea da semne ca se retrage. Incet, ce-i drept. A mers apoi in spatele portului, acolo unde se lucra de zor la ceea ce ar fi ultima reduta in cazul in care fluviul se va incapatana sa inunde Oltenita.
In zgomotul excavatoarelor care consolidau un dig, Ion Iliescu si-a amintit cum a trait el, adolescent fiind, inundatiile din anii a€™40, care au avut loc in Oltenita. Era elev la Bucuresti si a venit sa-si petreaca vacanta de Pasti la bunici. Dunarea inundase Oltenita. In mijlocul orasului ramasese doar o insula, pe care se afla si casa bunicilor.
LA BISERICA DE LEMN. Momentul depanarii amintirilor s-a incheiat o data cu plecarea inapoi spre oras. La marginea lui, langa Spitalul Municipal, Ion Iliescu a vazut o biserica din lemn. A coborat sa o vada si a aflat ca este construita in stil ardelenesc, unicat in sud-estul Romaniei, fara nici un cui, numai din lemn. ""O biserica ardeleneasca la Dunare."", s-a extaziat fostul presedinete. A fost atat de incantat, incat s-a oferit sa umple peretii goi ai locasului de cult cu icoanele pe care le are acasa.
Ion Iliescu a mai facut un popas la Centrul de Asistenta Sociala. A vizitat saloanele si sala de mese, unde o femeie, intre doua imbucaturi, l-a recunoscut: ""E Ion Iliescu!"".
Vestea i-a scos pe bolnavi de prin saloane, iar curiosii s-au strans palcuri. Au venit in jurul lui si au inceput sa isi verse ofurile: nu au unde muncii, sunt bolnavi, o duc greu, se tem de inundatii. Nu au ezitat sa ceara ajutor.
AMINTIRI. Printre ei se afla si o femeie care locuieste pe o strada al carei nume i-a luminat fata fostului sef al statului. Heliade Radulescu. E strada pe care Iliescu a copilarit in Oltenita, dar pe care acum nu se mai afla nici o urma a trecerii sale prin oras. Fostul sef al statului i-a linistit apoi pe oameni, spunandu-le ca orasul nu e deocamdata in pericol, apoi le-a strans mainile si a luat-o spre poarta.
Vizita s-a incheiat in locul unde urma sa fie construita ultima ecluza a canalului Dunare - Bucuresti. Aici si-a amintit din nou de inundatiile din a€™42, care vor fi cuprinse intr-o monografie a orasului, pentru a carei publicare fostul presedinte a promis sprijin. Dupa vizita la ecluza, Iliescu s-a declarat linistit: ""Argesul nu mai este un pericol pentru Oltenita"".

BASESCU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.