Deficitul comercial al Romaniei s-a majorat cu 49,5% si a atins 2,354 miliarde de euro, dupa primul trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Importurile au crescut cu 25,9%, ajungand la 3,
Deficitul comercial al Romaniei s-a majorat cu 49,5% si a atins 2,354 miliarde de euro, dupa primul trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Importurile au crescut cu 25,9%, ajungand la 3,28 miliarde de euro, dar exporturile au avansat doar cu 20,7%, atingand 2,33 miliarde de euro.
Ritmul accelerat al proceselor de restructurare si modernizare a sectoarelor economice, dependenta structurilor tehnologice interne de importurile energetice si de materii prime sunt principalii factori care au alimentat deficitul comercial, potrivit Ministerului Economiei.
RECORDURI. Exporturile au ajuns la 2,33 miliarde de euro, cel mai mare nivel dupa 1990. Insa, in structura exporturilor, cea mai mare crestere, de 46,4%, a fost consemnata la masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile. Pe de alta parte, cea mai mare crestere s-a inregistrat la importurile de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile. Ministerul Economiei apreciaza ca importurile au vizat in principal materiile prime energetice si echipamentele necesare modernizarii. Importurile de titei, gaze si carbune au crescut cu 399,5 milioane de euro (39,85%), fiind destinate acoperirii necesarului de energie pe timpul iernii, cat si pentru prelucrare si export. (Daniela Ivan)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.