Populatia din zonele inundate este expusa salmonelozelor, parazitozelor intestinale, virozelor digestive, holerei, hepatitei A, bolilor infectioase transmise de intepaturile unor insecte. PERICOL. Pentru diminuarea pericolului, doctorul Maria Mica,
Populatia din zonele inundate este expusa salmonelozelor, parazitozelor intestinale, virozelor digestive, holerei, hepatitei A, bolilor infectioase transmise de intepaturile unor insecte.
PERICOL. Pentru diminuarea pericolului, doctorul Maria Mica, medic primar microbiologie la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Clinic pentru Boli Infectioase si Tropicale ""Victor Babes"", recomanda folosirea apei fierte sau imbuteliate atat pentru baut, igiena personala, cat si pentru spalarea si prepararea alimentelor. In conditiile in care in taberele sinistratilor nu exista posibilitatea fierberii apei si nici suficienta apa imbuteliata este necesar ca din zonele neafectate de inundatii sa fie transportata apa potabila in cisterne spre zonele afectate. ""In nici un caz nu se va folosi apa din Dunare pentru igiena personala sau spalarea legumelor sau fructelor"", avertizeaza dr. Mica. De asemenea, hoiturile, latrinele, cimitirele, fantanile inundate reprezinta surse de transmitere a microbilor, pericolul fiind in crestere din cauza umezelii accentuate si a caldurii.
IGIENA. Doctorul Maria Mica spune ca este necesara aprovizionarea cu unele medicamente de prim-ajutor: antibiotice (tetraciclina), furazolidon, biseptol. DSP-urile au obligatia de a raporta imediat aparitia unor boli diareice nespecifice, holera, febra tifoida, tetanos, hepatita acuta virala de tip A, dizenterie, boli cu transmitere aeriana (tuberculoza, rujeola, rubeola, oreion, varicela etc.). DSP-urile vor supraveghea colectivitatile privind conditiile de igiena si alimentatie, precum si starea de sanatate a persoanelor din aceste colectivitati, transmite Ministerul Sanatatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.