Toata istoria acestui reportaj socant a inceput de la un mesaj primit pe forum, in urma anchetei noastre despre abuzurile la care sunt supusi copiii institutionalizati din judetul Arges. Un domn, Bruce Thomas, ne-a rugat sa-l contactam. Am plecat

Toata istoria acestui reportaj socant a inceput de la un mesaj primit pe forum, in urma anchetei noastre despre abuzurile la care sunt supusi copiii institutionalizati din judetul Arges. Un domn, Bruce Thomas, ne-a rugat sa-l contactam.

Am plecat inspre Targu-Mures fara sa stim prea bine peste ce o sa dam. Am gasit urmele unui cosmar, care si pe noi, niste ziaristi destul de greu impresionabili, ne-a facut sa ne inverzim la fata de indignare.
AMERICANUL. Bruce Thomas este coordonatorul Fundatiei Loc - A Place to Belong, o asociatie religioasa din SUA, care in momentul de fata are in plasament 48 de copii. La inceputul anilor a€™90, Bruce a venit de la Dallas si a inceput sa se ocupe de copiii institutionalizati din Mures. Este baptist practicant. Am vazut, de altfel, ca la sediul fundatiei se face educatie religioasa si copiii sunt pusi sa se roage inainte de fiecare masa, iar pe pereti sunt lipite afise cu versete din Biblie. Chiar daca nu suntem de acord cu indoctrinarea religioasa a copiilor, fata de ce aveam sa vedem mai tarziu la Ludus, conditiile de viata pareau excelente. L-am intrebat pe Bruce de ce vrea sa declanseze impreuna cu noi o campanie impotriva sistemului defectuos de protectie a copiilor si ne-a spus, sincer, ca militeaza pentru usurarea procedurii adoptiilor copiilor romani catre SUA.
""MI-O FACUT RAU DE 14 ORI"". M.G.A. are 10 ani. Este un baiat brunetel. A locuit pana acum cateva luni la Centrul de Plasament numarul 5 din Ludus. In momentul in care a fost luat in plasament de cei de la Fundatia Loc, psiholoaga angajata de Bruce si-a dat seama ca pustiul este foarte marcat de ceva. Pana la urma, cu greu l-a facut sa marturiseasca ce i s-a intamplat. Cu o privire trista, spune ca Zsolti, un baiat mai mare, ""si-o batut joc de el"". Il prindea la dusuri sau se inchidea cu el intr-o camera si-l punea sa-l masturbeze sau sa-i faca sex oral. Daca nu voia, era batut cu batul, calcat in picioare, pocnit. A mai abuzat de el, din cate spune, si un baiat major, de 21 de ani, Bogdan, un fel de lider informal al Casei de Copii: ""Bogdan asta e un saf mare si rau! Mi-o tras parua€™, mi-o dat cu capua€™ de pareti pana mi-o iesit sangele pe nas. Ma punea sa-i fac prostii la penis, no!"". Ca si cum nu ar fi fost de ajuns ce auzisem, baiatul ne-a mai zis ca in toamna trecuta, ""la veceu, cinci baieti mai mari m-or pus sa le-o iau in gura, la tati"". De asemenea, ne-a mai relatat ca un baiat mai mare il batea cu coada de la matura atunci cand nu voia sa se supuna tuturor capriciilor si nu se lasa folosit ca un sclav la tot felul de ""munci gospodaresti"".
""MA CHEMA SA-I FAC PROSTIA"". M.S. are tot zece ani. Vorbeste cu o voce calma despre ce i s-a intamplat. Spune ca atat baiatul major pomenit mai sus, cat si un grup de baieti cu varste intre 14 si 19 ani au abuzat de el: ""Ma puneau sa le iau tigari, ma bateau sa le dau din dulciuri, sa le spal si sa le fac prostia"". Foloseste acelasi ton, fara sa se vada ca face diferenta intre suplicii. Am vrut sa aflam ce e ""prostia"". Copilul raspunde tot molcom: ""Ma chemau sa le fac masaj, sa ii ling in fund, sa le bag degetul si sa le-o sug. Daca nu voiam, ma bateau rau de tot. Imi astupau gura cu perna, sa nu tip. Dupa aia, imi ziceau tot ei ca-s poponar"". Drama lui M.S. nu se opreste aici. Copilul ne-a mai povestit ca grupul de baieti mai mari, care face legea, l-a obligat sa se suie pe o fata de varsta lui si sa simuleze un act sexual, in timp ce se distrau si radeau in jurul lor. Pe langa asemenea intamplari, faptul ca gasca de adolescenti ii fura dulciurile trece neobservat.
CUM A FOST POSIBIL. Ambii copii ne-au spus ca si educatorii ii bateau cateodata chiar cu batul la talpi. Noaptea, ca sa nu existe probleme, incuiau cu lantul usa de la culoar si mergeau sa se culce. Practic, in dosul usii inchise se putea intampla orice. Daca, de exemplu, ar fi izbucnit un incediu, copiii nu ar fi avut cum sa iasa. Cei doi baieti abuzati au spus ca au comunicat educatorilor ce se intampla, dar acestia au preferat politica strutului. Am reusit sa patrundem in incinta Casei de Copii din Ludus drept voluntari ai fundatiei umanitare a lui Bruce. Totul arata ca o cocina. Cladirea in sine este o ruina, zidurile sunt crapate si unele geamuri lipsesc. Inauntru pute a mancare stricata si multe dintre toalete sunt facute zob. Ne-am intrebat cum este posibil asa ceva. Pana acum doua luni, directoare a Casei de Copii a fost Cristina Dancu, nimeni alta decat sotia primarului din Ludus. Edilul PSD Ovidiu Dancu a omorat in conditii obscure, la o vanatoare, in luna ianuarie a acestui an, un om. Este bine mersi in functie, dovada ca are relatii mari pe plan local. Spera sa-si incheie mandatul, chiar daca va lua o pedeapsa cu suspendare, pentru omor din culpa. Bruce Thomas a incercat sa reclame cele intamplate atat la Politie, cat si la Consiliul Judetean sau la DASPC Mures, dar s-a lovit parca de un zid facut de autoritatile locale in jurul doamnei Dancu. Fiind o fire sceptica, texanul se intreaba daca nu cumva si acum, in timpul mandatului proaspat preluat de directoarea Lucretia Lung, abuzurile, bataile si toate ororile enumerate mai sus nu cumva continua.

TRAUME. M.G.A. a povestit psihologului prin desen cum a fost violat la toaleta si batut in dormitor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.