Guvernul isi propune sa reduca durata efectiva de infiintare a unei firme si sa dubleze proportia autorizatiilor care pot fi obtinute prin procedura aprobarii tacite, in vederea integrarii europene. Dintre cele 430 de autorizatii de care are nevoi

Guvernul isi propune sa reduca durata efectiva de infiintare a unei firme si sa dubleze proportia autorizatiilor care pot fi obtinute prin procedura aprobarii tacite, in vederea integrarii europene.

Dintre cele 430 de autorizatii de care are nevoie o firma mica sau mijlocie, nici 10% nu sunt obtinute prin procedura aprobarii tacite, potrivit unei declaratii a vicepremierului George Copos, data ieri, cu ocazia celei dintai dezbateri publice a Camerei Deputa-tilor, organizata la initiativa grupului parlamentar conservator, pe tema ""IMM in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana"".
MASURI. ""Vom lua masuri ca macar sa dublam proportia autorizatiilor obtinute prin aprobare tacita"", a promis vicepremierul Copos. ""Am dispus ministerelor de resort sa transpuna in legislatia romaneasca masurile necesare pentru reducerea la sapte zile a timpului necesar pentru infiintarea unei firme"", a declarat, la randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, o firma romaneasca are nevoie, in medie, de 11 zile pentru a parcurge procedurile de infiintare.
FISCALITATEA. In legatura cu instabilitatea regimului fiscal, primul-ministru a promis ca ""cele doua taxe fundamentale nu vor mai fi modificate: cota unica va ramane 16%, iar TVA - 19%"". Printre ministrii absenti s-a numarat tocmai cel al Finantelor, spre care de obicei se indreapta acuzele privind nerespectarea legii care prevede ca echivalentul a 0,2% din PIB sa fie alocat finantarii programelor de dezvoltare a sectorului IMM.
Dezbaterea a relevat si situatiile aberante in care IMM-urile sunt puse de fiscalitatea abuziva. ""O firma mica trebuie sa plateasca pentru un consum de 30 de litri de benzina o taxa la Fondul de Mediu de 0,09 lei noi, dar ca sa o vireze este obligata sa cheltuiasca 4,4 lei"", a exemplificat deputatul Petru Lakatos.
PREMIERA. Abordarea problematicii IMM in prima dezbatere de acest tip a Parlamentului a fost socotita emblematica pentru prioritatea acestui sector care este socotit ""motorul economiei"". Interventiile au fost pline de cifre, favorabile sau nu progresului inregistrat in ultimii doi ani, iar accentele disputei politice, fara a lipsi, au fost atenuate de faptul ca dezbaterea nu are efectele unei motiuni simple, asa cum unii vorbitori ar fi dorit. ""A fost o experienta foarte utila, normala, care reda Parlamentului functia de dezbatere"", crede Tariceanu.
Daniela Popa, vicepresedinte a Camerei, a relevat faptul ca regulamentele Camerei vor trebui imbunatatite astfel ca precedura desfasurarii acestui tip de dezbatere sa dea roade mai bune.

SOCUL EXTINDERII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.