O glezna sucita si o operatie de apendicita au fost de ajuns pentru a curma vietile a doi tineri fotbalisti bucuresteni in urma cu aproape sase ani. Neglijenta doctorilor care i-au tratat a fost semnalata, insa culpa medicala i-a ocolit. In vara

O glezna sucita si o operatie de apendicita au fost de ajuns pentru a curma vietile a doi tineri fotbalisti bucuresteni in urma cu aproape sase ani. Neglijenta doctorilor care i-au tratat a fost semnalata, insa culpa medicala i-a ocolit.

In vara anului 2000, tanarul fotbalist Ionut Orbeanu a ajuns la morga dupa ce a fost tratat de entorsa. L-a urmat indeaproape juniorul Daniel Stoica, anesteziat mortal pentru o operatie de apendicita. Expertizele medico-legale i-au incriminat pe doctori. Colegiul Medicilor i-a gasit nevinovati.

Ionut Orbeanu avea 19 ani si jucase la echipa de fotbal ""Fulgerul Bragadirul"". La 11 august 2000, medicii de la Spitalul de Urgenta ""Floreasca"" i-au amputat piciorul infectat dupa o entorsa tratata la Spitalul Ortopedic ""Foisor"". La o luna de la moartea sa, Daniel Stoica, juniorul de doar 14 ani si jumatate al Clubului Dinamo, nu s-a mai trezit din anestezia premergatoare unei operatii de apendicita. A murit dupa 17 zile de coma in Spitalul bucurestean ""Budimex"".
Expertizele Institutului National Medico-Legal ""Mina Minovici"" (INML) au semnalat in ambele cazuri neglijenta medicilor care s-au ocupat de cei doi tineri. Iar parintii fotbalistilor i-au actionat pe doctori in instanta pentru ucidere din culpa. Totusi Colegiul Medicilor nu a aplicat nici o sanctiune in dosarele celor doi tineri.
O BANALA ENTORSA. Tanarul fotbalist Ionut Orbeanu a ales in vara lui 2000 Scoala de Fotbal ""Euro-Africa"" din Busteni. La inceputul lui august, la un antrenament obisnuit, baiatul a lovit mingea mai puternic si
si-a sucit glezna de la piciorul drept. Nimic alarmant. Parintii l-au tratat cu putin unguent si au asteptat sa se vindece. Doar ca dupa cateva zile durerea a inceput sa-l supere pe baiat. Tatal sau, Victor Orbeanu, l-a dus in ziua de 8 august la Spitalul Universitar din Capitala pentru un control. Ionut a fost diagnosticat cu entorsa si i s-a aplicat o atela ghipsata, urmand sa se prezinte din nou la consult peste cinci zile.
Durerile baiatului au devenit insa insuportabile in
cursul noptii de 8 spre 9 august. La ora 4 dimineata, parintii l-au dus la Spitalul Ortopedic ""Foisor"". Aici a primit acelasi diagnostic - entorsa - si a fost internat sub supravegherea medicului ortoped Corneliu Stanescu. Tatal lui Ionut avea incredere in el, era unul dintre medicii care il operasera la genunchi in tinerete.
TRATAMENT SUSPECT. Victor Orbeanu spune ca, la prescriptiile lui Stanescu, fiului sau i-a fost administrat un tratament medicamentos si i s-au facut doua injectii cu heparina (n.r. - anticoagulant) in burta. In dimineata de 10 august, ""una dintre asistente i-a mai facut o injectie, zice-se tot cu heparina, in urma careia copilul mi-a zis ca nu-si mai simte corpul de la gat in jos. Eu sunt convins ca de la acea injectie, cu ce-o fi fost ea, i s-a tras totul"", este de parere tatal lui Ionut. Baiatul a intampinat si niste tulburari digestive si, fiind suspectat de hepatita, parintii sai au fost sfatuiti de medicul Stanescu sa-l duca a doua zi la Spitalul de Boli Infectioase ""Victor Babes"" pentru investigatii.
DE LA ENTORSA LA... MORGA. Sotii Orbeanu nu au mai asteptat inca o zi. Baiatul a fost internat de medicul de serviciu de la ""Victor Babes"" chiar in dupa-amiaza aceea. Investigatiile au spulberat suspiciunea de hepatita. In schimb, glezna entorsata se invinetise vizibil, starea lui Ionut devenind din ce in ce mai deplorabila. Dupa 22 de ore petrecute in salonul de la ""Victor Babes"", timp in care nimeni nu a reusit sa-i aplice un diagnostic corect, pacientul a fost mutat de urgenta la Spitalul ""Floreasca"". Cu diagnosticul ""insuficienta organica multipla"" (n.r. - i-au fost afectate ficatul, inima si plamanii) si cu o infectie la piciorul drept. ""A venit doctorita Oliviera Lupescu si ne-a cerut acordul sa-i amputeze piciorul. Am acceptat, numai sa traiasca"", spune tatal baiatului. In scurt timp insa, sotii Orbeanu au fost anuntati ca fiul lor nu a supravietuit operatiei.
DECIZII. In raportul INML s-a stabilit clar ca decesul tanarului ""s-a datorat insuficientei organice multiple, consecinta unui traumatism de glezna si picior drept"" si ""a survenit ca urmare a diagnosticului si a tratamentului necorespunzator instituit la spitalele «Foisor» si «Victor Babes»"". Cu precizarea ca decizia de a muta bolnavul de la Clinica ""Foisor"" la Spitalul ""Victor Babes"" ""a fost nejustificata si incorecta"".
Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) s-a autosesizat dupa intensa mediatizare a cazului si, pe baza expertizei medico-legale, a decis la 13 decembrie 2000 sanctionarea cu vot de blam a doi medici de la Spitalul ""Foisor"": Mihai Popescu, seful Sectiei de Ortopedie, si Corneliu Stanescu, medicul curant, cei care au luat hotararea nejustificata de transfer a pacientului. Doctorii invinuiti au contestat pedeapsa, iar dosarul Orbeanu a ajuns pe masa Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
In februarie 2001, CMR a anulat sanctiunile pe motiv de viciu de procedura: cei doi medici nu ""au fost anuntati in scris ca activitatea lor va fi evaluata sub raport jurisdictional, nu li s-a oferit posibilitatea de a vedea continutul dosarului si nu au fost convocati in fata Comisiei de Disciplina pentru a se apara"".

TRAGIC. O simpla operatie de apendicita a pus capat vietii juniorului dinamovist Daniel Stoica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.