Trei din cinci elevi bucuresteni sunt agresati fizic si verbal, in familie si la scoala, unde astfel de manifestari apar foarte devreme, chiar din clasa I, releva un studiu realizat de Inspectoratul Scolar Bucuresti. Agresiunile verbale intre ele
Trei din cinci elevi bucuresteni sunt agresati fizic si verbal, in familie si la scoala, unde astfel de manifestari apar foarte devreme, chiar din clasa I, releva un studiu realizat de Inspectoratul Scolar Bucuresti.

Agresiunile verbale intre elevi, dar si intre profesori si elevi constituie cea mai frecventa forma de manifestare a violentelor in mediul scolar, iar apelativul cel mai utilizat la adresa copiilor este cuvantul ""prost"".
Autorilor studiului le-a fost semnalat cazul unui elev de clasa a II-a caruia invatatoarea i-a scris cu markerul, pe frunte, cuvantul ""prost"", trimitandu-l apoi acasa cu mijloacele de transport in comun. In alte doua scoli, elevilor care nu stiau lectia fie le era scris cu creta pe spate un ""P"" (de la ""prost""), fie erau mazgaliti cu pixul pe fata. ""Copilul mic, de scoala primara, este adeseori vulgar si rautacios"" si s-au semnalat cazuri in care elevii de gimnaziu si chiar cei din scoala primara ""vin beti la ore ori s-au apucat deja de fumat"", se arata in raport. Principalii factori care favorizeaza aparitia abuzurilor sunt problemele din familie, care se rasfrang asupra comportamentului de la scoala, lipsa supravegherii din partea cadrelor didactice, precum si lipsa increderii in profesori.
NU DA! Pentru a preveni violenta din scoala, Politia Capitalei, Inspectoratul Scolar si Organizatia ""Salvati Copiii"" au lansat ieri proiectul pilot ""NU DA!"", care isi propune sa reduca violentele si abuzurile in mediul scolar si prescolar. Anual, cate 72 de politisti de proximitate, consilieri scolari si educatori din Capitala vor fi instuiti in abordarea problematicii legate de identificarea si prevenirea cazurilor de violenta. Serviciul Analiza si Prevenirea Criminalitatii a identificat la nivelul Bucurestiului 72 de unitati scolare care prezinta risc crescut de violenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.