Statul roman
pierde in cazul accidentelor rutiere 500.000 de euro
la un mort si 100.000 de euro la un ranit grav. In urma impactului mortal de la Bacau, statul roman a pierdut ""bani"", familia victimelor a ramas fara sprijin, iar autorul s-ar putea sa primeasca trei ani de inchisoare. Cu suspendare.

Anul trecut, in Romania, au avut loc 7.173 de accidente rutiere grave, care au lasat 2.581 de morti pe carosabile. In a doua zi de Craciun, Ioan Nazare, 42 ani, si fiica sa, Elena Crina Fundacescu, 9 ani, au traversat regulamentar pe trecerea de pietoni din centrul localitatii Sascut, DN2. Mai aveau doi pasi pana la trotuar cand o masina a intrat in ei si i-a trimis direct pe lista celor decedati in accidente de circulatie. Astfel, Alexandru, 12 ani, Alexandra, 7 ani, Andrei,
5 ani, si-au vazut tatal si surioara in sicrie, iar Cristina Fundacescu, concubina, a ramas singura, ""fara Nelu al meu, care, asa cum era el, ca le mai tragea la masea, tot aducea doua paini in casa"". Autorul accidentului, Marius Turcu, 32 ani, din Bucuresti, si-a cerut iertare fata de rudele victimei si tot incearca sa-si repare greseala trimitandu-le bani: 30 de milioane de lei pentru cele doua inmormantari si cate un milion in fiecare luna.
IMPACTUL. Accidentul s-a petrecut seara si a fost filmat de camera video de supraveghere dintr-o parcare. Alexandru Serbu, operator al firmei de cablu, povesteste cum a vazut pe monitor Ambulanta si Politia sosite la intersectia din centrul comunei. A derulat inapoi caseta. ""Am vazut un barbat care s-a asigurat la trecerea de pietoni. S-a uitat spre dreapta de unde venea masina, care parea departe, si-a strans gulerul la haina, a apropiat-o pe fiica sa, o tinea de mana. Au inceput sa traverseze. Chiar pe la mijlocul trecerii masina a intrat in ei"", spune operatorul video. Barbatul a fost proiectat intr-un brad, aflat la aproximativ 50 m de zebra, iar fetita a ramas inconstienta pe asfalt. Salvarea a dus-o la spital, unde, dupa cinci zile de coma de gradul trei, a murit si ea.
FARA FRANE. Politistii de la Criminalistica, expertii judiciari au studiat filmul, incercand sa stabileasca viteza masinii. ""Inca nu am finalizat expertiza, dar categoric a fost impact fara suport de frana. Soferul nu a acordat prioritate si a franat dupa ce a lovit pietonii. Nu avem nici un element de calcul al vitezei, pe care o estimam la vreo 70-80 km/h. Viteza are mai putina importanta, caci oricum e peste limita legala in localitate. Determinanta este lipsa masurilor la apropierea de punctul cu pericol. Soferul nu a redus viteza"", declara Victor Tindeche, specialist in autovehicule si circulatie rutiera, de la Biroul de Expertiza Judiciara, Tribunalul Bacau. Autorul accidentului a trecut testul alcoolemiei, in acea seara nu bause nimic, insa victima, Ioan Nazare, a fost gasita cu 3 la mie alcool in sange. Soferului Marius Turcu i-a fost retinut permisul de conducere si i s-a eliberat dovada inlocuitoare, fara drept de a conduce.
MASURI. In prezent, politistii de la Serviciul Cercetari Penale din IJP Bacau asteapta rezultatele investigatiei tehnice, in urma careia vor decide daca dispun inceperea urmaririi penale. Inspectorul principal Aurel Nadejde de la IJP Bacau considera ca fapta poate fi incadrata la art. 178, Cod Penal. ""In situatia uciderii din culpa, sesizarea se face din oficiu. Nu este necesara o plangere prealabila din partea rudelor victimelor"", zice inspectorul Nadejde, care precizeaza si pedeapsa: ""De la doi la sapte ani pentru ucidere din culpa. La care se poate adauga un spor, de pana la trei ani, la maximul prevazut"". Presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, Nedelescu Marian, nu e de acord cu numarul anilor de puscarie pe care ii are de facut soferul de la Sascut si crede ca: ""De obicei, in cazul accidentelor cu un mort, se stabileste culpa exclusiva sau comuna si se dau 2-3 ani cu suspendare, ceea ce este o mare nenorocire."" Aceasta pedeapsa a primit-o si Carmen Paunescu, sotia senatorului Adrian Paunescu, care acum doi ani a accidentat mortal trei persoane.
IERTARE. Banca Mondiala estimeaza ca statul roman pierde 500.000 de euro la un accidentat mortal, iar pentru comparatie, Statele Unite ale Americii pierd 1 milion de euro de persoana decedata in evenimentele rutiere. ""Sunt luate in calcul cheltuielile pe care statul le-a facut cu instructia, productia pe care ar fi adus-o accidentatul daca traia, ajutoarele pe care statul se obliga sa le dea rudelor victimelor"", spune presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie.
Pe Cristina Fundacescu, ruda victimelor, nu o intereseaza pedepsele si vinovatii. ""Asa o fost ceasul. N-a vrut nimeni sa se intample asta. Inapoi nu mai pot sa-i aduc. Dar macar sa le dea la cei trei copii pensie de intretinere pana or sa implineasca 18 ani. Eu nu pot sa muncesc, ca am fost izbita de masina, mai demult, dar nu avea viteza"", spune ""vaduva"", care traieste din alocatia copiilor, in valoare de 1,7 milioane de lei. Femeia l-a iertat pe sofer si crede ca asa e viata, trebuie sa mai ai si necazuri, nu doar bucurii.

AMINTESTE-TI