Domeniul Bran va ajunge la proprietarul de drept. Nu nepotii lui Dracula vor primi castelul, ci ai Reginei Maria. Dominic Habsburg va primi proprietati evaluate de reprezentantii sai legali la 25 de milioane de dolari. Castelul cunoscut de int

Domeniul Bran va ajunge la proprietarul
de drept. Nu nepotii lui Dracula vor primi castelul, ci ai Reginei Maria. Dominic Habsburg va primi proprietati evaluate de reprezentantii sai legali la 25 de milioane de dolari.

Castelul cunoscut de intreaga planeta, datorita asocierii numelui sau cu cel al personajului lui Bram Stoker, Dracula, va fi retrocedat. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat in fata presei ca ""acordul este aproape finalizat, dar va trebui sa se dea inainte decizia de retrocedare. Intai vom face retrocedarea si apoi vom semna acordul de mentinere a destinatiei de muzeu in urmatorii trei ani. Cred ca asta este cea mai buna formula"". Desi ""nu se poate anticipa"", castelul ar trebui sa fie retrocedat in ""doua, trei saptamani"", dupa cum a mai declarat ministrul Iorgulescu. Trebuie spus ca reprezentantii lui Dominic Habsburg au mai cerut statului roman si alte proprietati din Bran care nu se afla insa in posesia MCC.
""CASTELUL BRAN, CASA COPILARIEI MELE"". Fiul Arhiducelui Anton de Austria si al Printesei Ileana de Romania, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a Romaniei, prezentare scurta a mostenitorului intinsului domeniu Bran. Vestea repunerii sale in drepturi asupra Branului l-a facut pe nepotul Reginei Maria foarte fericit. Reactie perfect normala daca tinem cont de marturisirea celui care-si desfasoara meseria de arhitect la New York. ""La Bran mi-am petrecut toata copilaria, pana cand am fost fortati sa plecam, in ianuarie 1948. Imi amintesc tot. Perioada dintre primii cinci si zece ani din viata mea este cea pe care mi-o amintesc cel mai bine. A fost perioada formativa a vietii mele. Imi amintesc foarte mult momente fericite petrecute in castel si in casa noastra de iarna (fosta casa de oaspeti). Acolo se intampla mereu cate ceva, ne vizitau foarte multi oameni si eu il acompaniam pe tatal meu cand repara diverse lucruri, in spitalul mamei mele, la centrala electrica sau in garaj. Mai erau si minunata sarbatoare a Pastilor in frumoasa noastra biserica de lemn sau evenimentele prilejuite de venirea Anului Nou. Sau cand noi urcam pana la «Babele», in Muntii Bucegi, si ne jucam pe campurile pline, pline cu flori. N-am mai vazut niciodata atat de multe flori intr-un loc de atunci. Acestea sunt amintirile placute"", afirma dl Dominic.
PLANURI DE VIITOR. ""Sunt foarte emotionat, aproape ca nu-mi vine sa cred, si foarte fericit ca o injustitie este reparata. Amintirile de cand eram arestati la domiciliu si apoi expulzati, cu soldati care stateau langa mine atunci cand imi impachetam valiza si jucaria mea preferata, o vulpe, sunt amintiri pe care le-am purtat cu mine in toti acesti ani. Cred ca o data cu intoarcerea mea la castel voi face pace cu aceste amintiri."" Dominic Habsburg ne-a vorbit si despre viitorul castelului si al domeniului Bran. ""In acest moment, noi, sora mea si cu mine, nu avem nici un plan bine stabilit, cu exceptia aceluia de a gasi un destin onorabil pentru castel in conjunctie cu orasul Bran si tara. Planurile noastre de viitor trebuie sa respecte tara mamei mele si a bunicii mele si istoria Romaniei.""

Dominic Habsburg


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.