Pe fasia de pamant care leaga cele doua Americi, unde odinioara se intindea puternicul imperiu maya, se afla unul dintre cele mai fermecatoare orase coloniale - Antigua. Vechea capitala a Guatemalei este strajuita de trei vulcani imensi: Agua

Pe fasia de pamant care leaga cele doua Americi, unde odinioara se intindea puternicul imperiu maya, se afla unul dintre cele mai fermecatoare orase coloniale - Antigua.

Vechea capitala a Guatemalei este strajuita de trei vulcani imensi: Agua (3.766 m), Acatenango (3.976 m) si inca activul Fuego (3.763 m). Unul dintre cele mai bine pastrate orase coloniale din America Centrala, Antigua, captiveaza prin arhitectura sa coloniala numeroase ruine ale catedralelor care se inaltau candva, semete, in centrul orasului, dar care au fost ravasite de cutremurele provocate de intensa activitate vulcanica din zona. Locuitorii orasului sunt ladinos (metisi, adica amestecatura de indigeni maya cu conchistadorii spanioli) si indigenos (maya) si sunt de o ospitalitate extraordinara. Antigua se bazeaza in mare parte pe turism, de aceea vizitatorul strain gaseste in inima Americii Centrale, intr-o tara saraca, aproape tot ce are nevoie: hoteluri curate, restaurante si cafenele cu mancaruri savuroase, cafenele internet, expozitii, muzee, toate la niste preturi ridicol de mici. Cu 50 Quetzales (7-8 dolari) se asigura transportul dus-intors pana la Lacul Atitlan, la trei ore de Antigua, sau pana in Chichicastenango, un sat maya de munte renumit pentru targurile sale de textile.
FARMECUL ORASULUI. Toti vizitatorii sunt fascinati de arhitectura orasului, stil colonial spaniol, cu biserici baroce, de strazile stramte pavate cu pietre, de casutele viu colorate, cu un singur nivel, cu acoperisuri plate, peste care domina, ca un urias strajer, Vulcanul Agua.
Pe Avenida se insira magazine de textile traditionale maya si bijuterii - Guatemala este cunoscuta pentru argint si jad. Cafenelele abunda si sunt vizitate de turisti sau de clienti regulari, in genere expatriati, care au parasit tentatiile capitalismului si s-au retras in aceasta oaza de liniste, unde, nu cu foarte multi bani, se poate duce o ""dolce vita"". Restaurantele sunt si ele numeroase si servesc mancaruri tipice guatemaleze. In bucataria central si sud-americana se consuma mult orez (arroz), fasole boabe (frijoles), porumb (mais). La pranz si la cina se servesc diverse supe - caldos (de pui sau de gaina), pepian de pollo (o tocanita condimentata de pui si legume), revolcado (tocanita de porc cu legume), tamales (un fel de mamaliga cu pui sau porc inauntru, servita impaturita in foi de porumb legate cu ate facute tot din frunze de porumb.

AGUA. Vulcanul strajuieste orasul, o vedere superba in zilele fara ceata


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.