Florile, ca si femeile, cresc la cheremul vremurilor. Lumineaza si nu se sting decat cu greu Doar atunci cand raza nemiloasa a vietii le ofileste stralucirea. Femei din alte vremuri. Flori din alte vremuri. Trecute, dar atat de actuale. Ca ""anexe

Florile, ca si femeile, cresc la cheremul vremurilor. Lumineaza si nu se sting decat cu greu Doar atunci cand raza nemiloasa a vietii le ofileste stralucirea.

Femei din alte vremuri. Flori din alte vremuri. Trecute, dar atat de actuale. Ca ""anexe"", domnii cu palarie, taranii cu sacaua cu apa, floraresele, Cismigiul, fanfare, lume eleganta cu palarii si umbrele de soare. Sau Calea Victoriei.
Ion Tik scria in ""Ilustratiunea Romana"" din 1930 despre Calea Victoriei cu lumea ei feminina: ""Ici si colo, cate o «tipesa» - o pasare de zi sulemenita cu cele mai moderne farduri - se amesteca printre cei grabiti sa ajunga mai curand la slujba. (...) Vremea trece si peste putin timp incep sa apara siluetele autentice ale Caii Victoriei... Elegante, etalandu-si «toaletele de dimineata» sau cateii de vita rara si scumpa, purtati de lantisoare cu monograme de metal; domnisoare cu fetele ostenite de zbuciumul sau insomnia dancing-urilor de tot felul, venind sa-si ia plimbarea de dimineata; cucoane parfumate si nabadaios preocupate de adanci probleme de moda, venind sa rascoleasca de dimineata pravaliile negustorilor; fetiscane sau scolarite care, sub pretextul unei cumparaturi sau al unui «simplu tur», isi prapadesc o dimineata intreaga intre Capsa si Palat (...)"".
DECOR. Si Tik continua cu nonsalanta, picurand cuvinte mestesugite pe ciorapii fetelor ""in floare"" de pe Calea Victoriei: ""Pe la 11 decorul se completeaza cu acele nostime cucoane sau artiste care si-au pierdut noaptea intr-o aventura de dragoste, la un joc de carti, la o petrecere oarecare sau in framantarea unei insomnii caracteristica celor ce «mor de urat». (...) Seara forfoteala din timpul zilei devine cu mult mai interesanta pentru ca... povestile, femeile si strazile sunt mai frumoase... noaptea"". Din tot acest decor ""feminizant"" nu putea lipsi florareasa cu cele dintai flori de primavara.
Intr-un numar al ""Ilustratiunii Romane"" din 1932 este prezentata foarte, foarte pe scurt ""Florareasa Jafita Gheorghe, care poarta destul de sprintena cei 70 de ani, sau cum zice ea: «50 de ani si de doua ori cate zece». Ea are si trei fete, toate maritate,cari urmeaza traditia familiei, vanzand si ele flori"".

O ELEGANTA. La curse, la Baneasa, in 1931


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.