Doar 30% din cererea de sange a spitalelor bucurestene poate fi acoperita de Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti. Nici chiar de Sarbatori bucurestenii nu-si mai dau sange pentru a face rost de alimente sau de bani. In urma

Doar 30% din cererea de sange a spitalelor bucurestene poate fi acoperita de Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti. Nici chiar de Sarbatori bucurestenii nu-si mai dau sange pentru a face rost de alimente sau de bani.

In urma cu cativa ani, sarbatorile de Pasti si de Craciun aduceau centrelor de donare a sangelui un numar foarte mare de persoane. ""In urma cu patru ani, in preajma Pastilor, la Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti au venit nu mai putin de 400 de donatori intr-o singura zi. Media zilnica era atunci de 250-300 de donatori. Dar in ultimii trei ani cifrele scad continuu, astfel ca in 2006 media este de aproximativ 100 de donatori"", semnaleaza dr. Doina Gosa, coordonatoarea laboratorului de colectari de sange de la Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti.
La ora actuala, Centrul abia acopera 30% din cererea de sange a spitalelor. In conditiile scaderii numarului de donatori, pentru a face fata cererii de sange, majoritatea institutiilor medicale bucurestene cer rudelor sa doneze sange pentru ca pacientul sa fie operat.
RECOMPENSE. Daca in tarile Uniunii Europene donarea este benevola si recompensata cu cel mult un suc si un sandvis, la noi persoanele care doneaza sange sunt rasplatite cu un bon de masa in valoare de 300.000 de lei vechi, 50% reducere la abonamentele RATB si de metrou pentru
doua luni, doua zile libere, daca sunt salariati. Dr. Doina Gosa precizeaza ca ""dupa o donare nu este nevoie si de o a doua zi de refacere, dar facem acest gest tocmai pentru a atrage cat mai multi donatori. Daca nu recompensam de nici un fel donatorul, el nu va mai fi stimulat sa faca acest gest. Donarea, ca gest umanitar, nu exista in Romania"". La cinci donari consecutive, persoanele care vin la centru primesc un ""bonus"" in valoare de 600.000 de lei vechi. Pentru ca sangele este insuficient comparativ cu cererea spitalelor bucurestene, la Centrul de Transfuzie Sangvina solicitarile sunt triate. Prioritate au nou-nascutii, apoi vin urgentele majore si, daca mai exista o rezerva de sange, ea se repartizeaza cazurilor curente. ""Adesea suntem nevoiti sa apelam la centrele judetene de donare, unde cererea de sange este mai mica"", spune dr. Doina Gosa. Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti are si echipe mobile, care se deplaseaza la potentialii donatori din diferite institutii. Insa in ultimii ani nici aceasta facilitate nu-i atrage pe bucuresteni sa-si ajute semenii aflati in suferinta.

CONDITII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.