Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au audiat ieri pe fostul sef al Sectiei militare din cadrul Comitetului Central al fostului PCR, Ion Coman, in dosarul privind implicarea generalilor (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au audiat ieri pe fostul sef al Sectiei militare din cadrul Comitetului Central al fostului PCR, Ion Coman, in dosarul privind implicarea generalilor (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac in Revolutia de la Timisoara din decembrie a€™89.
Coman a declarat instantei ca i-a rugat pe fostii generali Vasile Milea si Stefan Gusa sa retraga tancurile din oras, pentru ca altfel ar fi incalcat ordinele date de Nicolae Ceausescu. Potrivit acestor ordine, militarii puteau sa traga asupra demonstrantilor, insa doar la picioare, daca acestia nu ar fi incetat sa vandalizeze orasul. Fostul demnitar a explicat insa ca, fiind cel mai mare in grad doar pe linie politica, nu avea dreptul sa dea ordine generalilor, asa ca solicitarea a fost adresata ca rugaminte. El a mai precizat ca dupa ce generalii i-au respectat recomandarea, a doua zi, a primit un telefon de la Elena Ceausescu, care i-a reprosat retragerea tancurilor.
Dosarul revolutiei de la Timisoara a fost redeschis in urma cu doi ani, cand instanta suprema a stabilit ca generalilor Stanculescu si Chitac nu li s-a respectat dreptul la aparare in procesul initial. Ei fusesera condamnati, in vara anului 1999, la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav. Rejudecarea procesului a fost facilitata de fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, care a admis celor doi memoriul privind promovarea unui recurs in anulare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.