Guvernul va putea indexa capitalul minim al unei societati pe actiuni o data la doi ani, pentru a-l actualiza cu inflatia. Cea mai recenta varianta a proiectului de lege privind societatile comerciale, initiat de vicepremierul George Copos (foto)
Guvernul va putea indexa capitalul minim al unei societati pe actiuni o data la doi ani, pentru a-l actualiza cu inflatia.

Cea mai recenta varianta a proiectului de lege privind societatile comerciale, initiat de vicepremierul George Copos (foto), urmeaza sa intre in dezbaterea Guvernului in perioada imediat urmatoare. Documentul prevede ca o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni nu poate fi infiintata fara un capital social de 90.000 lei (25.000 de euro la cursul 1 euro - 3,6 lei), fata de 92.500 lei, cat prevedea ultima varianta. In schimb, capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu va putea fi mai mic de 200 lei si va fi divizat in parti sociale egale, care, de asemenea, nu pot fi mai mici de 10 lei.
MODIFICARE. Capitalul social al unei firme va putea modifica, cel mult o data la doi ani, valoarea minima a capitalului social stabilita in cazul unei societati pe actiuni, tinand cont de rata inflatiei. ""Cu exceptia cazului in care societatea este transformata intr-o societate de alta forma, capitalul social nu poate fi redus sub minimul legal, decat daca valoarea sa nominala este adusa la un nivel cel putin egal cu minimul legal prin adoptarea unei hotarari de majorare de capital in acelasi timp cu hotararea de reducere a capitalului"", se precizeaza in proiect.
Documentul elimina prevederea care stabilea ca o societate pe actiuni nu poate avea mai mult de 11 administratori si introduce un nou principiu, conform caruia asociatul unic al unei societati cu raspundere limitata poate fi si salariat al societatii respective. Dividendele se
distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.