Cozonaci, friptura de miel, un pahar cu vin rosu si traditionalele oua rosii. Crescatorii de pasari spera ca, in urma vanzarilor de Pasti, sa recupereze din pierderile produse de gripa aviara. Avicolele vor livra pe piata, in aceasta luna, pe

Cozonaci, friptura de miel, un pahar cu vin rosu si traditionalele oua rosii. Crescatorii de pasari spera ca,
in urma vanzarilor de Pasti, sa recupereze din pierderile produse de gripa aviara.

Avicolele vor livra pe piata, in aceasta luna, peste 100 milioane de oua. La acestea se adauga alte 40 de milioane de bucati aflate pe stoc in acest moment. ""Cerere sa fie, ca avem oua suficiente"", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Din experienta anilor trecuti, in saptamana de dinaintea Pastilor se vand circa 45 milioane de oua pentru vopsit sau pus la prajituri.
""Piata nu si-a revenit inca dupa criza provocata de aparitia gripei aviare. Nu ne putem plange, pentru ca, din punct de vedere cantitativ, in primele trei luni ale acestui an am avut vanzari mai bune decat in aceeasi perioada a anului trecut. Insa am fost obligati sa reducem foarte mult preturile, sub costurile de productie"", sustine Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau. Totusi, daca la poarta fermei un ou se vinde acum cu 1.500 de lei vechi, pretul practicat in piete si alimentare este acelasi ca anul trecut, adica 3.000 - 3.500 de lei vechi. Deci romanii vor cheltui circa 3,85 milioane de euro pe ouale pascale. Asta daca nu tinem cont de ouale pe care taranii le obtin de la gainile din ograda si pe care le impart si cu rudele de la oras sau le vand.
MIEI. Producatorii din domeniu vor scoate la vanzare, in preajma Sarbatorilor de Pasti, circa trei milioane de miei. Daca la poarta fermei kilogramul de carne de carlan va costa cam 140.000 de lei vechi, in comertul cu amanuntul pretul va fi de 170.000 - 200.000 de lei vechi pe kilogram. Daca consideram ca un miel are in jur de 8 kilograme, un calcul simplu releva ca mieii de Pasti ne vor scoate din buzunar peste 123 de milioane de euro.
DISCOUNT LA CARNE.Vestea buna este ca de Pasti carnea s-ar putea ieftini, spune Sorin Minea, presedintele ROMALIMENTA. Anul 2006 este, conform lui Minea, un an atipic, dominat de invazia pietei negre. ""De obicei, de Pasti creste consumul cu 30% - 40%"", adauga presedintele ROMALIMENTA. Dar, in conditiile in care kilogramul de miel este estimat la
15 RON, in saptamana dinaintea Pastilor ar putea sa apara discounturi la carne, mai ales ca aceasta perioada nu este renumita decat pentru consumul de carne de miel. ""Oferta este mai mare decat cererea pe piata"", spune Minea - un motiv pentru producatori si procesatori sa reduca preturile intr-o perioada in care se anunta o usoara crestere a acestora. ""In cel mai fericit caz vom egala vanzarile din 2005."" Insa sunt si producatori optimisti. ""Pentru perioada urmatoare estimam o crestere a vanzarilor cu 25%, comparativ cu anul trecut"", ne-au declarat reprezentantii Transavia. Preturile vor scadea usor in perioada urmatoare, datorita promotiilor din magazinele marilor lanturi de retail.
PENTRU SPRIT. Romanii cumpara, de obicei, pentru Sarbatorile de Pasti mai multa apa minerala carbogazoasa, pentru sprit. Daca in luna martie oamenii au cumparat 70 de milioane de litri de apa minerala, conform lui Mihai Ianos, director executiv al Patronatului Apelor Minerale, estimarile pentru aprilie sunt de 80 de milioane de litri. Dintre acestia, 87%-90% reprezinta apa minerala carbogazoasa, pentru ca romanii nu sunt obisnuiti sa consume apa minerala necarbogazoasa. ""Apa plata nu se bea decat la oras, multi o confunda cu apa de la robinet sau cu cea de fantana"", a adaugat Mihai Ianos.

VENITURILE DIN CIOCOLATA SE TRIPLEAZA DE PASTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.