Elevii de clasa a IV-a vor invata din toamna Istoria familiei, a vecinilor, a tarilor vecine si a Europei, iar la Geografie vor studia localitatea in care traiesc, tara, dar si planeta.

Istoria si Geografia, studiate in clasa a IV-a din toamna acestui an, vor avea o pondere mai mare in orarul elevilor, dupa cum precizeaza Antoaneta Firuta Tacea, presedintele Consiliului National al Curriculumului (CNC). Mai exact, scolarii vor avea una sau doua ore de Istorie, respectiv Geografie pe saptamana, fata de o ora la doua saptamani, cum era pana acum. Diferentele majore se observa insa in continutul programei scolare pentru clasa a IV-a, care va fi continuata de schimbari la clasele gimnaziale, in anii scolari urmatori. Chiar daca au mai avut loc doua modificari ale programei la Istorie dupa 1989, s-a constatat ca elevii nu ramaneau cu prea multe dupa studiul cronologic si ca isi pierdusera interesul pentru aceasta materie.
ISTORIA FAMILIEI. Astfel, Istoria se va invata pe teme mari, pornind de la istoria locala, a familiei, sarbatori de familie, locuinta, ocupatiile si viata cotidiana. Pe intelesul unor copii de 10 ani, se vor studia in continuare vecinii, popoarele de ieri si de azi, adica dacii, romanii, grecii, galii, s.a., dar si statele care s-au format din aceste vechi neamuri. Un alt capitol al istoriei va fi cel al conducatorilor, atat cei nationali, cat si universali, la care se vor adauga calatori si calatorii, cum ar fi Marco Polo, Cristofor Columb, dar si Badea Cartan, Emil Racovita. Un ultim capitol al Istoriei de clasa a IV-a va fi cel al Uniunii Europene, cu studierea drapelului, imnului UE.
GEOGRAFIA. Ca si la Istorie, la Geografie se va renunta la cantitatea foarte mare de informatie pe care trebuia sa o inmagazineze elevul de clasa a IV-a pentru o studiere a locului, a salii de clasa, a cartierului, localitatii, pana la caracteristicile Terrei. Scolarii nu vor mai invata pe de rost cifre si nume de munti, ape, ci vor trebui sa studieze mediul in care traiesc pentru a sti sa se orienteze in spatiul in care locuiesc, sa faca anumite corelatii intre relieful si specificul tarii in care traiesc si cel al statelor vecine, al continentului sau planetei.
Un ultim capitol in studierea Geografiei de clasa a IV-a revine Romaniei in Europa si pe Glob, unde se va invata despre tarile vecine, caracteristicile generale ale Uniunii Europene, dar si despre Terra ca planeta a oamenilor.
Manualele sunt inca in tipografie, iar invatatorii vor fi instruiti de catre Ministerul Educatiei pentru a preda cum trebuie, conform acestora.

ISTORIA