Pensiile de serviciu, pasapoartele diplomatice inclusiv pentru nevasta si celelalte privilegii ale parlamentarilor sunt batute in cuie. Parlamentul le-a dat ieri votul final, cu girul Curtii Constitutionale careia presedintele Basescu ii sesizase chi
Pensiile de serviciu, pasapoartele diplomatice inclusiv pentru nevasta si celelalte privilegii ale parlamentarilor sunt batute in cuie. Parlamentul le-a dat ieri votul final, cu girul Curtii Constitutionale careia presedintele Basescu ii sesizase chiar neconstitutionalitatea acestui lux.

Premierul Tariceanu a cerut sa fie revizuite in Parlament. Liderul PD Emil Boc le-a calificat drept o eroare. Declaratiile sefilor de partid au ramas doar declaratii, insa, iar privilegiile parlamentarilor au parcurs tot traseul legislativ, au trecut de fiecare obstacol si, incepand de ieri, sunt definitive si irevocabile. Camerele reunite ale Parlamentului au dat ieri votul final pentru statutul deputatilor si senatorilor, adoptand modificarile cerute de Curtea Constitutionala. Printre ele nu se aflau, oricum, si unele legate de pensii.
SALVATI. Presedintele Traian Basescu a sesizat in urma cu o luna Curtea Constitutionala in privinta privilegiilor parlamentarilor, aratand ca ele incalca Legea Fundamentala care prevede ca ""cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari"" si ca ""nimeni nu este mai presus de lege"". Parlamentarii nu pot avea alte drepturi decat ceilalti pensionari, spunea astfel Basescu. Sesizarea Presedintiei mai arata si ca aceste privilegii nu se pot aplica si fostilor parlamentari pentru ca se incalca principiul neretroactivitatii legii, tot astfel cum nu isi pot acorda indemnizatii dupa expirarea mandatului, pentru care nici macar sa nu prevada surse de finatare, asa cum cere legea. Curtea Constitutionala a respins insa cu unanimitate de voturi, sesizarea lui Basescu legata de privilegii, considerandu-le curat legale si constitutionale.
MODIFICARI. Statutul a fost retrimis insa Parlamentului, Curtea sesizand totusi ca parlamentarii si-au acordat prea multe drepturi, precum acela de a beneficia de imunitate pentru orice spun in timpul mandatului. Noua forma a legii, adoptata ieri, arata ca deputatii sau senatorii nu pot fi trasi la raspundere pentru voturile sau opiniile politice exprimate ""in exercitarea mandatului"". De asemenea, nu au dreptul sa ceara si sa obtina date si acte de la Guvern in scopul punerii sub urmarire penala a membrilor Guvernului, asa cum au cerut, si nici dreptul la liber acces in institutiile administratiei publice. Au in schimb luxul asigurat la batranete: peste pensia de varsta, o pensie de serviciu in cuantum de 40% din venitul brut lunar de parlamentar. 60% daca a avut doua mandate, 80% daca au fost trei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.