Aperitivul este o bautura care se serveste inaintea mesei principale si stimuleaza pofta de mancare. Numele vine din limba latina ""aperitivum"", adica ""cel care deschide"". Moda de a bea o tarie inainte de a te aseza la masa a inceput dupa a
Aperitivul este o bautura care se serveste inaintea mesei principale si stimuleaza pofta de mancare. Numele vine din limba latina ""aperitivum"", adica ""cel care deschide"".


Moda de a bea o tarie inainte de a te aseza la masa a inceput dupa al doilea razboi mondial, insa aperitivele au o istorie mult mai veche. Se crede ca inca din antichitate egiptenii ar fi baut o bautura din plante care le stimula pofta de mancare. Cu acelasi scop si grecii aveau vin aromatizat cu condimente. In perioada medievala, insa, licoarea de plante macerate in alcool era folosita doar ca medicament. Aceasta avea un gust amar si nu era aspectuoasa. Pentru a fi mai placuta, medicii au decis sa dilueze siropul in vin. In timp, acest gen de amestec si-a pierdut utilizarea principala, devenind doar un stimulator al poftei de mancare.
ABSINT NEMTESC. Aperitivul, asa cum il cunoastem astazi, a fost inventat in 1786, la Torino, Italia. Antonio Benedetto Carpano, un inventator italian, a incercat un amestec nou: vin alb si infuzia a 30 de plante si condimente macerate in alcool. El considera ca taria rezultata este o bautura pentru doamne, fiind foarte aromata. Pentru ca inventatorul era pasionat de cultura germana, a numit amestecul vermut, ceea ce in traducere inseamna absint - o licoare din plante, renumita la acea vreme pentru calitatile ei halucinogene. Peste putin timp, vermutul a devenit foarte popular, iar magazinul in care se vindea era deschis non-stop, pentru a multumi clientii.
In prezent, fiecare tara are un aperitiv traditional: la romani tuica, la cehi becherovka, in Franta - pastis, o bautura pe baza de anason, se bea diluata cu apa intr-un pahar inalt si, ca si compozitie, se aseamana cu absint. Insa acesta din urma are mult mai multe ierburi in reteta. Aperitivul traditional grecesc este ouzo, preparat pe baza de anason. Multe dintre aceste tarii sunt folosite ca bauturi de baza in prepararea cocteilurilor.
Orice bautura veti alege, important este sa o potriviti cat se poate de bine cu mancarea pe care o serviti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.