O noua problema tulbura apele, si asa nu foarte linistite din Delta Dunarii. Digul de pe cordonul litoral care leaga localitatile Sulina si Sfantu Gheorghe a fost spart pentru a prelua din apele crescute, fiind apoi refacut in toamna. Cordonul li

O noua problema tulbura apele, si asa nu foarte linistite din Delta Dunarii. Digul de pe cordonul litoral care leaga localitatile Sulina si Sfantu Gheorghe a fost spart pentru a prelua din apele crescute, fiind apoi refacut in toamna.

Cordonul litoral va fi din nou spart din cauza pericolului inundatiilor, urmand ca noua bresa sa fie astupata la iarna. Digul se afla la 16 km sud de Sulina si a fost construit pentru a apara Delta maritima de eroziunea marina. Pe dig este construit un drum pietruit si se afla amplasate retele de alimentare cu electricitate pentru Sulina si Sfantu Gheorghe.
INTERESE. Anul trecut, ordinul de strapungere a digului a fost semnat de ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Si asta in ciuda protestelor locale care aratau ca bresa va fi mult mai utila unui concesionar din zona decat statului. In contextul inundatiilor care au lovit toata tara, cativa smecheri din Tulcea ar fi putut sa profite de situatie, cerand ca digul sa fie spart din considerente pur economice. Prin spartura, pestele a putut circula in voie de pe o suprafata unde activitatea a fost concesionata de firma SC Fisheries Romdelta SRL spre o alta. Scandalul s-a stins cand spartura din cordonul litoral a fost inchisa, dar pare sa reizbucneasca in aceasta perioada. Urmeaza ca o decizie sa se ia in urmatoarele saptamani.
BILANT. Inundatiile care au avut loc in Romania in primele trei luni ale anului au afectat un numar de 34 de judete, indeosebi Bihor, Mehedinti, Gorj, Dolj, Harghita, Covasna si Satu-Mare, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Inundatiile n-au facut victime, dar au afectat peste 1.000 de locuinte, mii de gospodarii si zeci de hectare de teren agricol, producand pagube de 90 de miliarde lei vechi.
Blaga a mai spus ca in primele trei luni ale acestui an au avut loc 231 de alunecari de teren, generate de precipitatii si de structura terenurilor. Acestea au afectat 269 de locuinte, 770 de gospodarii si 100 de cai de comunicatii, precum si zeci de hectare de teren agricol. (Alexandru Nastase)

DEBIT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.