Maine, adunarea generala a Academiei Romane va hotari cine va conduce, timp de patru ani, institutia. Actualul presedinte, Eugen Simion, si-a depus candidatura, dupa ce afirmase, in repetate randuri, ca nu va mai concura pentru un nou mandat. Nu

Maine, adunarea generala a Academiei Romane va hotari cine va conduce, timp de patru ani, institutia. Actualul presedinte, Eugen Simion, si-a depus candidatura, dupa ce afirmase, in repetate randuri, ca nu va mai concura pentru un nou mandat.

Numele academicienilor inscrisi in cursa pentru postul de presedinte al Academiei Romane sunt: Florin Gheorghe Filip, Ionel Haiduc, Mircea Ioan Valentin Sandulescu, Maya Simionescu, Victor Voicu si actualul presedinte, Eugen Simion. Surpriza competitiei o reprezinta candidatura lui Eugen Simion, deoarece pana de curand a sustinut ca nu isi doreste un nou mandat. Pe site-ul Academiei Romane insa, la prezentarea participantilor pentru postul de presedinte, este trecut si Eugen Simion.
LUPTA. In ciuda acestui lucru, seful Academiei sustine ca se va decide abia in ziua alegerilor daca va ramane sau nu in cursa. ""Eu am explicat de ce am lasat sa figureze numele meu, m-a propus o sectie (a€¦); ma voi decide, pentru ca nu e vorba de mine, nici de ambitia mea de a-l imita pe domnul Ion Iliescu, ci doar de statutul Academiei Romane si de autoritatea ei."" Eugen Simion se afla la conducerea Academiei din 1994 ca vicepresedinte, iar din 1998 ca presedinte, perioade marcate de actiuni controversate. Potrivit Legii privind organizarea si functionarea institutiei, un academician poate avea doar doua mandate de presedinte.
Alegerile se anunta a fi pline de tensiuni, pentru ca deja printre competitorii si personalitatile din lumea academica exista nemultumiri privind situatia existenta. Cauzele sunt, pe de o parte, intrarea inopinata a actualului presedinte in cursa pentru noul mandat, iar, pe de alta parte, prezenta pe lista a unor concurenti fara notorietate sau nereprezentativi.
REGULAMENT. Adunarea generala de alegeri este deschisa astazi, in a doua parte a zilei, in continuarea festivitatilor oficiale legate de implinirea a 140 de ani de existenta a Academiei Romane. Maine, fiecare candidat in parte isi va prezenta timp de maximum 12 minute programul, dupa care se va trece la vot. Pentru a fi ales presedinte, unul dintre pretendenti trebuie sa intruneasca 2/3 din voturile exprimate. Daca nu, se realizeaza al doilea tur in care au dreptul de a intra doar primii doi clasati.
PRETENDENTI. Academicianul Florin Gheorghe Filip este actualmente vicepresedinte al Academiei Romane, de profesie informatician si are 58 de ani. Academicianul Ionel Haiduc este presedintele filialei din Cluj-Napoca a Academiei Romane si profesor la Universitatea ""Babes-Bolyai"" din Cluj-Napoca. Academicianul Mircea Ioan Valentin Sandulescu este presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice. Academicianul Maya Simionescu este vicepresedintele Academiei Romane si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulara ""Nicolae Simionescu"". Academicianul Victor Voicu este secretar general al Academiei Romane, director al Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare si seful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie si Psihofarmacologie Clinica din UMF ""Carol Davila"", Bucuresti. Eugen Simion este presedintele Academiei Romane, critic literar. Isi da doctoratul in 1969 cu teza ""Eugen Lovinescu, scepticul mantuit"", iar opera sa fundamentala este ""Scriitori romani de azi"".

PRESEDINTI DE SEAMA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.