Dunarea e la cote aproape duble fata de cele normale, iar topirea zapezii si ploile din ultima vreme au produs inundatii in noua judete. De abia in 2013 Romania ar putea scapa de pericolul inundatiilor. Pana atunci, autoritatile si-au propus sa intoc

Dunarea e la cote aproape duble fata de cele normale, iar topirea zapezii si ploile din ultima vreme au produs inundatii in noua judete. De abia in 2013 Romania ar putea scapa de pericolul inundatiilor. Pana atunci, autoritatile si-au propus sa intocmeasca harti de risc si sa stramute toate gospodariile inundabile.

Debitele Dunarii au ajuns la cote record, din cauza topirii ghetii si a zapezii. Debitul la intrarea in tara a fost de 13.000 de metri cubi pe secunda (mc/s), aproape dublu fata de media multianuala a lunii aprilie, de 7.900 mc/s. Conform specialistilor de la ""Apele Romane"", debitul Dunarii se va mentine intr-o tendinta crescatoare. Astfel, in jurul datei de 6 aprilie se asteapta o cota de 618 centimetri, cu 18 centimetri peste cota de inundatie. Daca debitele prognozate la intrarea in tara (sectiunea Bazias) vor fi mai mari de 13.500-13.600 mc/s, estimata pentru intervalul 9-11 aprilie 2006, pot fi puse in pericol 105 localitati din 10 judete ale tarii.
INUNDATII. Unda de viitura care a facut un adevarat prapad in tarile aflate in amonte pe Dunare este asteptata sa ajunga in Romania, in cateva zile. Conform notelor de instiintare emise de Hidroelectrica Mehedinti si transmise tuturor institutiilor implicate in apararea judetului impotriva dezastrelor naturale, debitele fluviului Dunarea sunt in continua crestere. Purtatorul de cuvant al ISU Mehedinti, locotenentul Liviu Boruga, sustine ca in zona mehedinteana Gruia cota de inundatie a Dunarii a fost depasita cu 6 centimetri. Aici, peste 90 de hectare de terenuri arabile au fost acoperite de ape, insa nu exista pericolul ca si locuintele oamenilor sa fie inundate, deoarece acestea sunt situate mai la inaltime.
Romania se confrunta cu un nou val de inundatii. Conform Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, au fost inregistrate importante pagube in mai multe judete din tara. Astfel, in Alba peste 1.000 de hectare de terenuri agricole si pasuni sunt inundate, in urma revarsarii raurilor Mures si Tarnava. Mai multe drumuri comunale sunt sub ape, circulatia rutiera in zona fiind redirectionata pe rute ocolitoare. In judetul Braila, in digul Noianul-Chiscani exista eroziuni puternice in taluzul exterior, in digul Varsatura sunt infiltratii, iar pe 523 de hectare de teren exista un exces de umiditate. Situatii asemanatoare sunt in Botosani, Constanta, Ialomita, Covasna, Maramures si Tulcea. In primele trei luni ale acestui an, inundatiile au afectat un numar de 34 de judete, indeosebi Bihor, Mehedinti, Gorj, Dolj, Harghita, Covasna si Satu-Mare.
FINANTARE. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va aloca 5 milioane de euro pentru achizitionarea unui numar de 250 de barci cu motor, a declarat ieri ministrul Vasile Blaga, prezent la sedinta Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Blaga a precizat ca barcile vor fi distribuite la nivelul inspectoratelor de urgenta din intreaga tara. Digurile de pe Dunare, in zonele sensibile, vor fi supravegheate 24 de ore din 24, a mai spus el.

CONCEDIU NELIMITAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.